Sweet Charity

Novi mjuzikl: Sweet Charity

Pozorište na Terazijama sezonu 2015/16. obogatiće još jednim brodvejskim hit mjuziklom Sweet charity ( Slatka Čeriti), u režiji Mihajla Vukobratića , najavljeno je na konfereciji za novinare. Premijera čuvenog mjuzikla rađenog prema Felinijevom filmu “Nights of Cabiria” je zakazana za 23. decembar 2015. godine.

Ovaj mjuzikl će brojati oko 120 – 130 izvođača, dok su neki od njih: Milena Živanović, Nikola Bulatović, Mina Lazarević, Ivana Knežević, Ana Maljević, Duško Radović, Branko Cvejić, Tanja Bošković, Milan Antonić. Takodej u njemu će učestvovati svi stipendisti – igrači američke škole “Jacob’s Pilow” sa kojom Pozorište na Terazijama saradjuje od 2006. godine. Učestvuje takođe, balet, hor i orkestar Pozorišta na Terazijama.

“Od ovog mjuzikla se očekuje veliki uspeh” – istakao je Aleksandar Đaja,  upravnik Pozorišta na Terazijama, podsećajući na to da je protekla sezona završena spektakularno sa predstavom Mama Mia.

[su_box title=”Mjuzikl Sweet charity ” style=”soft” box_color=”#b8de61″ title_color=”#000000″]Mjuzikl Sweet charity premijerno je izveden na Brodveju 29. januara 1966. godine (dok je obavljan 1986. i 2005. godine), dok je na Londonskom West End-u prvi put izveden 1967. godine (sa obnovama 1989. i 2009. godine). U svim svojim izdanjima bio je višestruko nominovan za nagradu Tony, nekoliko puta ju je i osvajao. Godine 1969. snimljen je istoimeni film koji je na određeni način bio adaptacija ovog mjuzikla u kome je glavnu ulogu igrala Širli Meklejn, a u kome je nastupio i slavni muzičar Semi Dejvis junior.[/su_box]

Autor ovog mjuzikla su kompozitor Saj Kolmen koji je za svoj rad bio 19 puta nominovan, a jednom bio i dobitnik najznačajnije brodvejske nagrade Tony. Autor teksta je Nil Sajmon američki scenarista i dramski pisac, koji je napisao više od pedeset pozorišnih komada, filmova i mjuzikla, dok je koreografiju i režiju uradio Bob Fosi, otac modernog mjuzikla, dobitnik Tony nagrade za najbolju koreografiju (1966.).

Adaptaciju ovog mjuzikla i režiju radi Mihailo Vukobratović, a koji je kaže da je zapravo važna stvar živeti u ovako teškim vremenima i imati mogućnost realizovanja ovakvog dela, da je to privilegija.

Ovo delo govori o potrazi za ljubavlju, gde se pesimizam ne priznaje. Usmerenje i osobina glavnog lika je da sagledava vedriju stranu života, a aktuelnost komada je u nedovoljnoj potrazi za srećom – istakao je gospodin Vukobratović.

Tanja Bošković će nastupati posle višedecenijske pauze, a o svojoj ulozi kaže da je njen udeo pre svega predstavlja podrška nečemu vrednom, a to su sjajni glumci koji mogu da stanu na crtu glumcima na Brodveju.

Milan Gromilić, koreograf ovog mjuzikla izrazio je zadovoljstvo time što će preneti ono što je učio sa Fosijem. Takođe, istakao je da je Fosi ovo delo pravio 60-ih godina i da oni zapravo neće izaći iz njegovog stila, medjutim da će delo ipak poprimiti modern varijantu, pre svega nosiće notu sadašnjeg vremena.

Ivan Ilić koji je zadužen za muzički aranžman, rekao je da ovo delo predstavlja izazov, pre svega zbog potrebe za osavremenjivanjem. Takođe, da će se truditi svim srcem i znanjem da napravi nešto što se oslanja na tradiciju a sa druge strane da sadrži nešto savremeno.

[su_box title=”Sezonu 2015/16 obeležiće i jubileji” style=”soft” box_color=”#b8de61″ title_color=”#000000″] Deseta sezona igranja mjuzikla “Čikago”. Četvrt veka od premijere mjuzikla “Neki to vole vruće” (27.12.). Zatim, deset godina saradnje sa brodvejskim koreografom Četom Vokerom I školom The Jacob’s Pillow. Novo izdanje projekta “11 zemalja” biće održan u martu 2016. godine i prvi put će se realizovati u dva grada, u Beogradu I Nišu, u saradnji sa magazinom Orchestra a pod pokroviteljstvom ambasade SAD i Ministarstva kulture i informisanja RS.[/su_box]