foto Tamara Pović 03
dav

 51. Bitef: “Epsko putovanje”

51. Bitef, pod sloganom “Epic trip”, biće održan od 22 do 30. septembra 2017. godine. Tim povodom, u Beogradu je u sredu, 12. jula u 11 časova u Skupštini Grada Beograda održana je prva centralna konferencija. Okupljenim novinarima su se obratili Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, Ivana Dedić, pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije, Milan Lazović, zamenik sekretara Sekretatijata za kulturu Grada Beograda i Jasmina Nikolić, Client Service Director, New Moment New Ideas Company.

U devet dana trajanja festivala Beograd će postati prestonica svetskog pozorišta, a predstave koje će publika moći da pogleda u okviru selekcije glavnog programa na ovogodišnjem festivalu dolaze iz Belgije, Velike Britanije, Slovenije, Irana, Nemačke, Švajcarske i Srbije.

Sve predstave glavne selekcije 51. Bitefa povezuje pojam epsko (u njegovim različitim značenjima) u kojima preovlađuje epski, pripovedački modus predstavljanja, a ne dramski; većina njih uzima građu iz epova, romana ili, najšire gledano, mitova; značajan deo predstava karakteriše i epsko trajanje, koje ih podvodi pod koncept durational performances. Kada se tome doda činjenica da je okretanje ka epskoj građi, zapravo, jedno specifično „putovanje“ u prošlost, te da efekat dugog trajanja stvara posebno psihofizičko stanje kod publike – neku vrstu omamljenosti, halucinacije – onda se stiču svi argumenti kojima se objašnjava slogan 51. Bitefa – „Epic trip“ (umetnički tim smatra da slogan može i treba da ostane samo na engleskom jeziku, ali ako se prevodi na srpski onda treba da glasi „Epsko putovanje“).

Predstava Olimp: u slavu kulta tragedije – predstava od 24 sata, proslavljenog belgijskog reditelja Jan Fabra, svečano će otvoriti 51. Bitef, 23. septembra u Sava Centru u 18 časova. Posle gostovanja na najvećim svetskim festivalima u Beču, Berlinu, Avinjonu, Amsterdamu i Jerusalimu, beogradska publika će biti među odabranima koje će imati priliku da uživa u ovom nesvakidašnjem umetničkom spektaklu. Predstava u kojoj učestvuje dvadeset sedam vrhunskih plesača, glumaca i performera iz različitih zemalja, tretira rođenje tragedije u svojoj fundamentalnoj formi. Predstava Kvizula! poznate engleske trupe Forsd Enterteinment, biće izvedena 22. septembra u danu Prologa, neposredno pre projekta Olimp, kojim će 51. Bitef biti svečano otvoren.

U okviru glavnog programa biće predstavljene i dve predstave slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija, čije su predstave sa velikim uspehom nekoliko puta igrane na Bitefu, a neke od njih su dobile i nagrade. Predstava Biblija, prvi pokušaj nastala u produkciji Slovenskog narodnog gledališča, baziranoj na biblijskim tekstovima, kao i predstava radnog naslova Carstvo nebesko, nastaloj u koprodukciji Bitef teatra i Narodnog pozorišta u Beogradu, zasnovanoj na srpskoj epskoj književnosti, čije su probe nedavno počele u Narodnom pozorištu.

Na Bitef ove godine dolazi i predstava (Sa)slušanje, mladog  iranskog reditelja Amira Reze Kuhestanija, koja je već ostvarila veliki uspeh na vodećim svetskim festivalima, i ima strukturu saslušavanja, a na temu slušanja i prisluškivanja (odatle i dvosmislenost naslova). Izazove muslimanskog sveta, između ostalog i položaj žena, tematizuje i predstava Sneg čuvenog Talijateatra iz Hamburga. Ona je takođe zasnovana na „epskom“ materijalu, romanu Sneg turskog Nobelovca Orhana Pamuka, u režiji mladi berlinski reditelj turskog porekla, Ersana Mondtaga.

„Epsko putovanje“ na 51. Bitefu završava se predstavom Istrebljenje, takođe u režiji Ersana Mondtaga, po tekstu Olge Bah i u izvođenju Koncertteatra iz Berna, Švajcarska.

Peteći program Bitefa, kao i svake godine sadržaće Razgovor sa autorima, Showcase, Bitef polifoniju, Bitef Biblioteka, Tribine, kao i mnogobrojne After ten žurke.

Bitef se na kraju konferencije zahvalio onima koji godinama prepoznaju značaj Bitefa, i uz pomoć kojih će i ovogodišnji 51. Bitef biti uspešno realizovan. Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Takođe festivalu je tradicionalno pružila podršku Ambasada SR Nemačke u Beogradu i Goethe-Institut Beograd, kao i Ambasada Švajcarske u Beogradu.

U godini jubileja Bitefu se kao sponzor pridružuje i I&F McCann Grupa koja simbolično ove godine obeležava 20 godina poslovanja pod sloganom SNAGA LJUDI. Kao poklon Beogradu, Bitefu i ljubiteljima pozorišta, I&F McCann Grupa i njen osnivač Srđan Šaper odlučili su da podrže festival kao važan sponzor i partner Bitefa. Ova saradnja predstavlja samo početak dugoročne strateške saradnje i partnerstva Bitef festivala i I&F McCann Grupe.

Bitef se uspešno realizuje u saradnji sa Coca Cola Hellenic Srbija, kao i sada već vernim sponzorima IT kompaniji TeleGroup, kao i prijateljima festivala Telekom Srbija. Prijatelji ovogodišnjeg festivala su i Delhaize Srbija, UniCredit Bank, TV5Monde i TESLA i mnogi drugi.

foto: Tamara Pović