DATES Radenko Milak Roman Uranjek 2015 June 28 1989 Milosevic speech on Gazimestan Kosovo 50x72 cm small

Nova sezona KCB-a

Novu izložbenu sezonu Kulturni centar Beograda započinje u sredu, 13. januara u 19 sati sa tri različite postavke u svojim galerijskim prostorima.

Izložbe u Likovnoj galeriji i galeriji Podroom su otvorene za publiku do 6. februara, a izložba u galeriji Artget do 4. februara. Radno vreme galerija je od 12 do 20 sati, osim nedeljom.

“Tradicionalno u januaru u Likovnoj galeriji KCB-a predstavljamo izložbu Kritičari su izabrali 2016 / Irina subotić Spomenici i ideje. Za ovogodišnje izdanje izložbe Kritičari su izabrali Irina Subotić – kao dobitnica nagrade „Lazar Trifunović“ u 2014. godini –  predložila je izbor umetnika koji se bave memorijalnim obeležjima u najširem smislu te reči.” KCB

Izlažu: Ana Adamović; Radoš Antonijević;  Mrđan Bajić, Jelica Radovanović i Dejan Anđelković; Aleksa Bijelović; Vjera Damjanović; Davor Ereš; Marko Lulić; Ana Nedeljković i Nikola Majdak Ml.;  Dušan Otašević; Branko Pavić, Dejan Miljković i Jovan Mitrović; Miško Pavlović; Dušan Petrović; Pavle Stamenović; Dušan Stojanović; Ivan Šuletić.

U galeriji Artget, takođe, tradicionalno u januaru biva izloženo Finale konkursa za 2015. godinu časopisa ReFoto na temu Pokret.

Milan Živković glavni i odgovorni urednik kaže: „Kada smo u 115. broju objavili poziv za učešće na novom konkursu koji je za temu imao pokret nismo imali predstavu šta će se sve desiti, časopis je prestao da postoji kao štampano izdanje, a nakon mnogo rada uspeli smo da pokrenemo sajt Refoto, na kojem se nastavilo naše međusobno druženje. Pojedini čitaoci, koji možda imaju i nekakave vidovnjačke osobine, slali su nam fotografije za ovaj konkurs čak i tokom vremena kada je bilo neizvesno postojanje sajta a kamoli nastavak konkursa. Broj radova koji su pristigli neznatno je manji od uobičajenih konkursa realizovanih u vreme štampanih izdanja, jer nakon pojave novog Refoto sajta fotografije su ponovo počele da stižu, i to u velikom broju.”

Izložbena sezona 2016. u galeriji Podroom otvara se samostalnom izložbom Radenka Milaka i Romana Uranjeka DATES 3. U okviru „Dates 3“ biće prikazani novi radovi pomenuta dva umetnika, koji su nastali u umetničkom dijalogu u poslednjih par meseci, nedelja i dana.

„Milak i Uranjek od 2013. objavljuju svoje umjetničke uratke na društvenoj mreži Facebook, što im je omogućilo međusobno upoznavanje. Milak je tada započeo objavljivati dnevnički ciklus crno-bijelih akvarela 365 Image of Time iz razdoblja od 1. siječnja do 31. prosinca 2013, a Uranjek svoje kolaže iz serije Barem jedan križ dnevno koju započinje 1. siječnja 2002. Obojica su kao svoju strategiju odabrali dnevnički princip subjektivnog i opsesivnog bilježenja vremena iz dana u dan: Milak u godinu dana, a Uranjek već 13 godina. Međusobno zanimanje za rad onog drugog, odnosno uzajamno prepoznavanje umjetničke bliskosti po pitanju razumijevanja objektivnog vremena i povijesnog vremena, a potom i razlikovanja fenomena društvene i kulturne prošlosti (povijesti) od osobnog/opsesivnog dokumentiranja i procesa pamćenja vrlo je brzo prerastao u konkretnu suradnju, kreiranje i izlaganje zajedničkih kompozitnih radova.“ izvod iz teksta Tihomira Milovca