foto: Tijana Janković-Jevrić
foto: Tijana Janković-Jevrić

Otvoren “Let” Petra Mošića: ” Čovek je danas otuđenije kao nikad pre u istoriji čovečanstva”

Večerašnjim otvaranjem izložbe “Let” u dizajn studiju „Vanda & Martina“ u Beogradu, slikar Petar Mošić pokrenuo je i seriju samostalnih izložbi koje će biti organizovane u Ljubljani, Dubrovniku, Mastrihtu i Kragujevcu. Jedanaest slika, portreta, nastalih proteklih godinu i po dana, koji ukazuju na problematičan položaj individue u modernom društvu, biće dostupne za javnost do 30. juna na adresi Džordža Vašingtona 26.

Svojim majstorski izvedenim slikama, Mošić realizuje društveno angažovanu umetnost, a problematika stanja u društvu današnjice je, već dugi niz godina, okosnica njegovog stvaralaštva. Kao i po običaju, i ovaj put, umetnik nam upućuje upozorenje, odnosno poziv na buđenje koristeći motiv letenja kao zajedničku vezu među radovima:

Petar Mošić, "Ljubav je kao balon", 2024, foto: Tijana Janković-Jevrić
“Ljubav je kao balon”, 2024, foto: Tijana Janković-Jevrić

“Naziv izložbe je simbolično “Let”, i kao takav ukazuje na paradoks savremenog čoveka, koji je danas, i pored tog sna o letenju, simbola o slobodi, otuđeniji kao nikada pre u istoriji čovečanstva. Štaviše, ne samo da je otuđen od drugih ljudi, već i sam od sebe”, izjavio je slikar Petar Mošić na svečanom otvaranju, dodajući da je neophodno podsećanje, i da je uvek dobro malo prodiskutovati na temu društva danas, u kome je prisutan fenomen usamljenost u masi.

“Otuđenost čoveka od čoveka i čoveka od društva stvara pogodno tle za razvoj samoljublja, egocentrišnosti i perverzija”, upozorava slikar.

Petar Mošić, "Mini", 2023, foto: Tijana Janović-Jevrić
“Mini”, 2023, foto: Tijana Janović-Jevrić

Neki od izloženih radova nose nazive, kao što su to: “Miki”, “Mini”, “Ljubav je kao balon”, “U svojim mislima”…

Mošić Petar, "Miki", 2023, foto: Aleksandar Carević
“Miki”, 2023, foto: Aleksandar Carević

Izbor da izložba “Let” bude održana u dizajn studiju „Vanda & Martina“ bila je prirodan sled dvogodišnje saradnje sa arhitekticama, koje u njemu projektuju.

“Vanda i Martina sarađuju sa klijentima koji žele da urede svoj enterijer, pa su tako i mene angažovale da me prezentiju. Otuda ta saradnja, i da kažem, neki logičan sled događaja, kao što je to ova izložba. Želeli smo da i na ovaj način javno pokažemo kako i likovna umetnost sjajno ide uz arhitekturu ili dizajn enterijera. Sve to može savršeno da funkcioniše”.

"Darivanja I i II" u studiju „Vanda & Martina“; foto: Tijana Janković-Jevrić
“Darivanja I i II” u studiju „Vanda & Martina“; foto: Tijana Janković-Jevrić

Svi oni koji prate slikarev rad, mogli su i sami, kao i mi, da se uvere u to koliko se Mošićeve slike, bez obizra na format, savršeno uklapaju u svakom enterijeru. Ovom prilikom izloženi su radovi srednjeg i velikog formata.

"Darivanja II", 2024, foto: Aleksandar Carević
“Darivanja II”, 2024, foto: Aleksandar Carević

Kako Petrovo umetničko istraživanje proizilazi iz goruće potrebe da razumemo svoje mesto u kakofoniji postojanja, njegova poruka za kraj bi bila jednostavna i jasna: “Nije to samo umetnost; to je poziv na let u jatu.”

"Usvojim mislima", 2020, ugljen na platnu, foto: Tijana Janković-Jevrić
“Usvojim mislima”, 2020, ugljen na platnu, foto: Tijana Janković-Jevrić

Petar Mošić (1981, Beograd) završio je doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Na otvaranju izložbe "Let", slikar Petar Mošić; foto: Tijana Janković-Jevrić
Na otvaranju izložbe “Let”, slikar Petar Mošić; foto: Tijana Janković-Jevrić

Ovaj umetnik višestruko je nagrađivan za osobeni, publici i kritici sada već prepoznatljiv stil. Jedna od značajnijih nagrada jeste priznanje „Igor Belohlavek“ na 65. Oktobarskom salonu u Šapcu (2022), nagrada za crtež na temu „Ecce Homo“ u Kranju (2022), nagrada za slikarstvo Zadužbine “Momčilo Momo Kapor” (2020), priznanje za najuspešnijeg gostujućeg umetnika na Glo’Art međunarodnoj rezidenciji u Belgiji (2019), Zlatna paleta sa Prolećne izložbe ULUS-a (2016), nagrada za slikarstvo na II Otvorenom oktobarskom salonu (2013) i prva nagrada za karikaturu “Mali Pjer” (1996).

Radovi Petra Mošića nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, ali krase i nekoliko javnih beogradskih zgrada, u vidu murala. Živi i stvara u Beogradu.

Foto: Tijana Janković-Jevrić // Miss Stills Photography