Zovem se Crveno e1427380079995

Nova knjiga: Zovem se Crveno

Izdavačka kuća Nova knjiga plus iz Beograda u saradnji sa Novom knjigom iz Podgorice, objavila je delo jednog od najvećih pisaca XXI veka Zovem se Crveno, Orhana Pamuka.

Ovaj istorijski roman, u kojem nećete pronaći istorijske činjenice, prikazuje srednjovekovnu Tursku iz sasvim novog ugla. Čudesna priča spletena je oko tajnovitih ubistava i ljubavi, preispitivnja religije i filozofije, suočavanja Istoka i Zapada, te, naposletku, oko umetnosti minijature u trenucima njenog nestajanja.Ovo je roman o sudbini slikara minijatura i kaligrafa u Carigradu s kraja XVI veka. Kroz sudbinu slikara autor pripoveda o umetnosti, ljubavi, sreći, životu, smrti. Na trenutke se vodi rasprava o suštini islamske umetnosti i poimanju sveta. Bogatstvo jezika, obilje slika, asocijacija, poniranje i bit islamske civilizacije i njene dodire s renesansnim duhom, jedinstvena kompozicija i struktura dela potvrđuju da je Orhan Pamuk jedan od najvećih pisaca XXI veka.

Roman u kojem ćete naći čudesan svet Orijenta sa njegovim bojama, njegovom umetnošću, estetikom i tajanstvenim duhom. Crveno je boja osvete i smrti, ali, ponajviše, boja strasti, nadahnuća i umetnosti. A možda je, po Pamuku, ime univerzuma – Crveno! U boji je sadržana veza između prošlog i sadašnjeg vremena. Odavno taj svet Zapada i Istoka, novog i starog, nije tako sažeto, a sveobuhvatno opisan kao u ovom remek-delu.

Orhan Pamuk je jedan od najistaknutijih i naprodavanijih turskih autora. Roman ovog Nobelovca o ubistvima i intrigama među dvorskim crtačima 16.veka – Zovem se Crveno samo u turskoj je prodat u preko 100 000 primeraka i preveden na preko 20 svetskih jezika. Romani Orhana Pamuka Zovem se Crveno i Muzej nevinosti, u izdanju Nove knjige mogu se naći u svim bolje snabdevenim knjižarama u Crnoj Gori.