nicije dete vuka rsumovica e1416322800890

Ničije dete Vuka Ršumovića

Pogledajte trejler za debitanski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića „Ničije dete“ koji će imati svetsku premijeru 4. septembra (dvorana Perla) na Filmskom festivalu u Veneciji (27. avgust – 6. septembar).

https://vimeo.com/104606545

„Ničije dete“ će zatvoriti program 29. izdanja čuvene takmičarske selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“ (International Film Critics’ Week), u kojoj će, pored filma Vuka Ršumovića, biti prikazano još 6 debitantskih ostvarenja iz celog sveta. Film će biti prikazan i reprizno 5. septembra, a zatvorena projekcija za novinare i predstavnike filmske industrije biće održana 3. septembra.

„U filmu Vuka Ršumovića imamo dečaka koji je kao neka vrsta male divlje životinje pronađen u šumama Bosne. Radnja se događa u predratnoj Jugoslaviji i dečak biva odveden u sirotište kako bi se socijalizovao i obrazovao. Izbijanje rata i podela teritorija dramatično će obeležiti njegovu regresiju ka samoći, možda i smrti“, navodi se u najavnom tekstu na sajtu selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“.

U ovom programu, koji sastavljaju odabrani članovi Nacionalne unije filmskih kritičara Italije, Srbija inače nije imala predstavnika skoro 30 godina, odnosno od prvog izdanja „Nedelje međunarodne filmske kritike“, 1984. godine i filma „O pokojniku sve najlepše“ Predraga Antonijevića.