Screen Shot 2016 08 29 at 14.51.03

Nevidljiva nit

 

Etnografski muzej u Beogradu i Ambasada Kanade najavljuju otvaranje izložbe „Nevidljiva nit“ (An Invisible Thread) kanadske umetnice srpskog porekla Gordane Brelih u ponedeljak, 29. avgusta 2016. u 19h u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Otvaranju će prisustvovati umetnica Gordana Brelih kao i Nj.E. Filip Pinington, ambasador Kanade koji će otvoriti izložbu. Izložba će biti otvorena do 12. septembra 2016.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Gordana Brelih je studirala na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Svoju umetničku karijeru nastavlja u Kanadi, gde se preselila 1991. godine. U svojoj nagrađivanoj umetnosti, ova dinamična umetnica koristi brojne opcije, uključujući i slobodne poteze mašinom i ručno šivenje, zagrejani filc, otiske, slikanje voskom, šivenje na vodorastvorljivom filmu, tanke metalne podloge, jednobojnu štampu na tkanini, zlatne folije i još mnogo toga. Gordana Brelih skicira crteže na tkanini, a koristi i razne tehnike bojenja, kao što su ukrašavanje šiva-krejonima, umetničkim tušem, gel-olovkama, itd. Godine 2010. dobila je glavnu nagradu (Grand Prize at Threadworks) i Nagradu po izboru kustosa (Curator’s Choice Award), na prestižnoj kanadskoj Velikoj nacionalnoj izložbi (The Grand National Quilt Exhibition). Njeni radovi su putovali širom Kanade, Engleske, Francuske i Italije.