Kirsti Blom

Nedelja norveške književnosti

Srpski PEN centar organizuje Nedelju norveške književnosti od 8. do 11. decembra u Beogradu, Novom Sadu i Požarevcu. Najveći deo programa održava se u Domu omladine Beograda.

Ključni cilj programa Nedelja norveške književnosti jeste predstavljanje najvažnijih dela norveške literature koji su na srpski jezik prevedeni u poslednjih pet godina, kao i razgovor o tematskim, poetičkim i saznajnim iskustvima savremene norveške književnosti.

U programima Nedelje norveške književnosti učestvuju norveški autori Judžin Šuljgin, Kirsti Blom i Laš Svensen, prevodioci norveške književnosti u Srbiji, profesori skandinavistike, književni kritičari, kao i poznati srpski pisci.

Poznati norveški romansijer i pripovedač Judžin Šuljgin je velika figura Međunarodnog PEN. Dugo godina bio je generalni sekretar Međunarodnog PEN, a od pre tri godine je počasni potpredsednik Međunarodnog PEN. Kao predsednik PEN-ovog komiteta Pisci u zatvoru putovao je u mnoge krajeve sveta nastojeći da pomogne akcije oslobađanja pisaca, izdavača i novinara. Romani i knjige pesama Kristi Blom prevedeni su na više evropskih jezika. Njen najpoznatiji roman Mrlje objavljen je pre nekoliko godina u Beogradu. Filozof i esejista Laš Svensen (1970) objavio je niz knjiga koje su prevedene na dvadeset četiri jezika, među kojima je i srpski. Najpoznatije knjige Laša Svensena su Filozofija dosade, Filozofija mode, Filozofija zla, Filozofija straha, Filozofija rada i Filozofija slobode.

Program Nedelja norveške književnosti podrazumeva književne večeri, čitanja, razgovore, panel diskusiju o prevođenju norveške književnosti u Srbiji, kao i susret norveških pisaca sa studentima skandinavistike na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Norveški pisci će tokom boravka u Beogradu posetiti više kulturnih i obrazovnih institucija, i imati više susreta sa medijima.

Srpski PEN centar pokrenuo je program Nedelja strane književnosti pre dve godine. Prošle godine zemlja u fokusu bila je Ukrajina, a programi su bili veoma posećeni i sa odličnim odjekom u medijima.

Program

► 8. decembar u 19 časova

Beograd: Klub Doma omladine

Judžin Šuljgin: Čitanje i razgovor

Učestvuju: Judžin Šuljgin, Vida Ognjenović, Mirna Stevanović, Zoran Paunović

► 8. decembar u 19 časova

Požarevac: Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“

Kirsti Blom: Čitanje i razgovor

Učestvuju: Kirsti Blom, Sofija Christensen, Gojko Božović

► 9. decembar u 19 časova

Beograd: Tribinska sala Doma omladine

Kirsti Blom: Čitanje i razgovor

Učestvuju: Kirsti Blom, Sofija Christensen, Gojko Božović

► 9. decembar u 19 časova

Novi Sad: Zavod za kulturu Vojvodine

Judžin Šuljgin: Čitanje i razgovor

Učestvuju: Judžin Šuljgin, Vida Ognjenović, Mirna Stevanović, Vladimir Kopicl

► 10. decembar u 19 časova

Beograd: Tribinska sala Doma omladine

Laš Svensen: Čitanje i razgovor

Učestvuju: Laš Svensen, Jovan Čekić, Radoš Kosović