Najnagrađivaniji dokumentarci sveta

U slučaju da ovo leto provodite u Beogradu, pogledajte neke od najreprezentativnijih filmova sa ovogodišnjeg festivala Beldocs u novoizgrađenoj, klimatizovanoj sali Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Tokom jula i prve nedelje avgusta ove projekcije odvijaće se svakodnevno, sa počektom u 18:30. Cena ulaznice je 200 dinara.

Program počinje 1. jula, projekcijom ostvarenja „20 stopa od zvezda“. Ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji dokumentarni film uvodi nas u svet pratećih vokala u najrazvijenijoj muzičkoj industriji u svetu. Imena kao što su Darlen Lav, Táta Vega, Džudit Hil ili Liza Fišer najširoj publici ne govore mnogo. Ove žene su, međutim, svojim vokalima uobličile najpoznatije svetske hitove i profilisale najpopularnije muzičke žanrove.

“Pesma iz šume”, pobednik prestižnog festivala IDFA, donosi priču o muzikologu Luisu Sarnou koji zarad svoje neuobičajene pasije odlučuje da čitav život provede u srcu Afrike, potpuno odsečen od civilizacije, deleći ideale i sudbinu pigmejskog plemena Bajaka.

“Nepoznato poznato” bavi se doktrinama spoljne politike SAD kroz iscrpljujući intervju i minuciozno portretisanje Donalda Ramsfelda – ministra spoljnih poslova sa najdužim stažom u istoriji najmoćnije države na svetu.

Izašao iz vrhunske BBC kuhinje “Fudbalski trener Zoran i afrički tigrovi” pripoveda hazardersku priču o angažmanu srpskog stručnjaka u najdevastiranijoj zemlji na svetu – Južnom Sudanu. Uz neverovatnu borbenost, nadljudsku upornost i urođeni inat, prkoseći svim institucijama države koja ga je angažovala, ali i sudbini, ovaj čovek uspeva da tek osnovanu reprezentaciju odvede na prvenstvo Afrike.

I na kraju, dobitnik nagrade za režiju u kategoriji dugometražnog dokumentarca na festivalu Sandens “Lepotica i Bokser” ispituje protivrečnosti koje sa sobom nosi tri i po decenije dugačak brak dvoje po godinama i po temperamentnu različitih, nedovoljno priznatih japanskih umetnika u Njujorku.