image004 1

Mesec ljubavi u DKSG

U okviru meseca ljubavi koji DKSG obeležava, predstavljamo vam program za nedelju 8-14. februar.

U ponedeljak 8. februara u Maloj sali u 19 sati biće održan razgovor na temu obeležavanje jednog veka od događaja u Prvom svetskom ratu kroz predstavljanje zbornika „SRBIJA I GEOPOLITIČKE PRILIKE U EVROPI 1914. GODINE“. Na tribini će govoriti Milomir Stepić, Aleksandra Kolaković, Bratislav Ristić i Momčilo Subotić.

U utorak 9. februara u Maloj sali u 19 sati u okviru ciklisa Tokovi savremenog dugometražnog dokumentarnog filma biće prikazan film „LICE ĆUTNJE“ danskog reditelja Džošue Openhajmera.

Istog dana u Klubu Magistrala u 20 sati biće održana promocija zbornika „U LAVIRINTIMA NAPUŠTENIH DEMONA“. Pred početak novog ciklusa Radionice kreativnog pisanja pesnikinje Ivane Milankov, predstavljamo knjigu koja je proizvod rada ove Radionice,  održane u Domu kulture „Studentski grad“ od marta do decembra 2015, a sadrži 88 radova, većinu pesama, uz nekoliko priča i nekoliko žanrovski neodređenih tekstova. Ovo je ujedno najava početka nove radionice. Učestvuju: Tamara Krstić, Dubravka Đurić, Ivana Milankov i polaznici koji čitaju radove uz izbor muzike.

U sredu 10. februara u Maloj sali u 18 sati biće predstavljen AKADEMSKI FILMSKI CENTAR DKSG. Akademski filmski centar je studentski kino-klub i najstariji je filmski klub u Srbiji (postoji već 58 godina).  U okviru programa Ovo je Akademski filmski centar biće prikazani filmovi snimani od 1958 – 1997. godine. Neki od autora čiji filmovi će biti prikazani su Živojin Pavlović, Vojislav Kokan Rakonjac, Tomislav Gotovac, Milan Jelić, Nikola Đurić, Ivan Obrenov, Radoslav Vladić, Ivko Šešić, Zoran Saveski, Bojan Jovanović, Miodrag Milošević, Miroslav Bata Petrović, Igor Toholj i drugi. Posle prvog programa govoriće: Predrag Čonkić – osnivač, Sava Trifković, Milan Jelić, Nikola Đurić. Posle drugog programa koji počinje u 20 sati govoriće Zoran Saveski, Miroslav Bata Petrović, Igor Toholj, Miodrag Milošević.

Istog dana, u sredu 10.2. u Klubu Magistrala u 19 sati biće predstavljena knjiga Ljubinka Milosavljevića „VIĐENjE I SLUTNjE“ Ogledi o tradiciji, tranziciji i tragediji. Ljubinko Milosavljević je univ. prof. (Niš), filozof i kulturolog, pisac više iz istorije i filozofije i filozofskih problema savremenog sveta.

A u 21 sat u Velikoj sali očekuje nas koncert grupe E-PLAY. Od kraja 2013. godine uživamo u, po mnogima, najboljem do sada, albumu Obični ljudi sa kojeg su se velikom brzinom izdvojili hitovi Divan dan i Ljubica.

U četvrtak 11. februara u 19 sati u Maloj sali biće prikazan film „OTMICA MIŠELA UELBEKA“

(r: Gijom Niklo). Otmica Mišela Uelbeka je dokumentarna drama koja se temelji na incidentu iz 2011, kada je slavni francuski pisac, dobitnik nagrade Gonkur, tokom promotivne turneje romana Karta i teritorija nestao na nekoliko dana, a zatim se pojavio i tvrdio da je bio otet. Počele su razne medijske spekulacije o tome da su ga oteli vanzemaljci, Al Kaida, da je pobegao od slave… ali šta se zapravo desilo?

Istog dana u Velikoj sali u 20 sati biće odigrana predstava Beogradskog dramskog pozorišta„HAROLD I MOD“ u režiji Milana Karadžića. Igraju: Milena Dravić, Petar Benčina, Vesna Čipčić, Ivana Strugar/ Milica Isaković, Ljubomir Bandović/ Pavle Pekić, Slobodan Ćustić, Bora Nenić, Vladan Milić, Jelisaveta Orašanin..

U Klubu Magistrala istog dana u 20 sati o PARIZU u književnosti će govoriti Miroljub Stojanović. „Pariz kao književna pozornica bio je i ostao jedan od najeksploatisanijih gradova u književnosti. Privlačan za stare kao i za savremene pisce. Pariz je svojevrsni kosmopolitski svetionik.“

U petak 12. februara u Velikoj sali u 21 sat biće održan koncert FISH IN OIL. Od svog nastanka 1993. godine u Prištini grupa je prošla kroz brojne inkarnacije, a njeni članovi su bili mnogi muzičari koji su poslednjih godina prisutni na domaćoj sceni. Sastav izvodi instrumentalnu muziku na tragu bluzu, rokenrolu, surfu, folk muzici, fri džezu, filmskoj muzici i pank roku, vešto izbegavajući svrstavanje u bilo koji od tih pravaca.

Istog dana, kao i u subotu i nedelju 13. i 14. februara, u okviru ciklusa U susret Festu i Oskaru biće prikazani filmovi „PREDSEDNIK“ i „DIVLJE PRIČE“.

U nedelju 14. februara na Dan zaljubljenih u Maloj sali DKSG u 19 i 21 sat biće prikazani ŠPANSKI filmovi.