mediji20u20srbiji5

Mediji u Srbiji u digitalnom dobu

Izdavačka kuća CLIO i udruženje Biblioteka plus organizuju Forum MEDIJI U SRBIJI U DIGITALNOM DOBU u petak, 4. marta od 10 do 15 časova u Medija centru. Uvodno predavanje održaće Ričard Ruk (Berlinska škola ekonomije i prava) autor knjige Evropski mediji u digitalnom dobu (Clio, 2010).

Ostali učesnici razgovora su Miroljub Radojković, Fakultet političkih nauka, Rade Veljanovski, Fakultet političkih nauka, Dragan Janjić, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Jelena Surčulija Milojević, Fakultet političkih nauka i Vladan Joler, Fondacija Šer (Share).

Učešće na Forumu je besplatno. Obezbeđen je simultani prevod i radni materijal Prijave možete slati na e-poštu info@clio.rs do utorka, 1. marta u 17h. Broj mesta je ograničen.

Osiromašena medijska preduzeća, netransparentno vlasništvo, korupcija, naglašen politički i ekonomski uticaj, rast nepoverenja u medije i pad ugleda novinarske profesije, jednolični programi i sadržaji uglavnom lošeg kvaliteta, slika je medija u današnjoj Srbiji. Promene su nedovoljne i spore, a reforme nisu sprovedene u skladu sa međunarodnim standardima. Opredeljenje za priključivanje Evropskoj uniji, i pristupanje programu Kreativna Evropa 2014-2020 stavlja pred medijske poslenike i stručnjake zadatak boljeg poznavanja evropske medijske prakse u svim aspektima: komercijalnom, zakonodavnom, političkom i tehnološkom.

Forum Mediji u Srbiji u digitalnom dobu okupiće domaće i inostrane stručnjake i ponuditi delotvoran susret struke sa najnovijim teorijskim i praktičnim iskustvima uz istovremeno promišljanje sopstvenih pozicija i mogućnosti za rešavanje uočenih problema. Program skupa zasniva se na knjizi “Evropski mediji u digitanom dobu”, autora Ričarda Ruka, predavača na Školi za ekonomiju i pravo u Berlinu (HWR Berlin School of Economics and Law) i konsultanta u Britanskom ministarstvu unutrašnjih poslova. Profesor Ričard Ruk jedan je od učesnika skupa.