IMG 5842 e1435155729868

Ljosin Književni plamen

Izdavačka kuća Nova knjiga je, u saradnji sa istaknutim nobelovcem Mariom Vargasom Ljosom, ustanovila internacionalnu nagradu za doprinos svetskoj književnost za izvrsnost u literaturi, pod nazivom “Književni plamen”.

Prilikom potpisivanja osnivačkog akta u hotelu Splendid u Bečićima, veliki pisac – koji je protekla tri dana proveo u posjeti Crnoj Gori po pozivu svog crnogorskog izdavača – izjavio je:

“Počastvovan sam što utemeljujem ovu nagradu i učiniću sve što je u mojoj moći da doprinesem njenom uspjehu. Nadam se da će imati dug život, da će pripasti dobrim piscima, i da će čitaoci prepoznati njenu vrijednost i značaj”.

On je kazao da su nagrade uvek stimulans piscima, pogotovo onda kada se dodjeljuju časno, kroz jasno utvrđenu hijerarhiju vrijednosti prema kojima se ocjenjuje kvalitet književnog dela.

Direktor Izdavačke kuće Nova knjiga, Predrag Uljarević, objasnio je da će se nagrada dodeljivati jednom godišnje, i to autoru kojeg predlože Vargas Ljosa kao počasni predsjednik žiriija, članovi žirija, urednici izavačke kuće Nova knjiga i čitaoci.

Prvi književni zlatnik u istoriji izdavaštva i nagrađivanja, sa Njegoševim likom, dodijeljen je upravo peruanskom nobelovcu.

“ Njime utemeljujemo ovu književnu nagradu lepog naziva, Književni plamen, koji veoma dobro izražava značenje koje ima književnost, a to je da ona ispunjava naše živote plamenom, entuzijazmom, optimizmom u budućnosti, ali i kritičku svest prema stvarnosti”, izjavio je Vargas Ljosa, i iskazao zadovoljstvo što je među Crnogorcima, koji žive toliko daleko od Latinske Amerike, pronašao tako veliki svojih čitalaca.

Književni zlatnik će, kao deo nagrade “Književni plamen”, ubuduće nositi lik Vargasa Ljose