Screen shot 2013 10 14 at 11.46.24

Jubilarni 10. Beogradski Tango Festival

Jubilarni deseti Beogradski Tango Festival održaće se u periodu od 1. do 3. novembra, pod pokroviteljstvom ambasade Republike Argentine. Festival će svečano biti otvoren 1. novembra u 21h u dvorani Kolarčeve zadužbine, kada će biti održan Tango spektakl.

Program festivala biće održavan i u Centralnom domu Vojske Srbije, gde će se odigrati plesne večeri – milonge, kao i u Centru lepih umetnosti Guarnerius.

Umetnici iz Argentine i sa Balkana okupili su se u želji da prikažu svu širinu tango kulture, pre svega repertoarom u kojem su sadržane tango numere iz svih epoha. Centralni događaj je Gala Tango spektakl pod nazivom „Tango de mi Vida“ , uz nastup kvinteta Beltango, najpoznatijeg svetskog tango orkestra izvan Argentine, koji ove godine slavi 15 godina postojanja, kao i gostujućih plesnih parova iz Buenos Airesa: Gustavo Rosas i Gisela Natoli, Erna i Santiago Giachello, Angel Coria i Claudia Sortino. Specijalni gost Festivala biće tango pevač iz Urugvaja – Eduardo Gimenez, čiji glas spada u redove najvećih svetskih tango baritona današnjice.

Ovaj svojevrstan tango vremeplov započinje kompozicijama s kraja 19. i početka 20. veka, prateći muzičko-plesnu evoluciju tanga dugu preko sto godina – od prvih velikih hitova Karlosa Gardela i Herarda Matosa Rodrigeza (Por una cabeza, La cumparsita), preko zlatnog doba tanga 40-ih godina prošlog veka (D’Arienzo, Troilo, Biagi, Di Sarli), perioda Osvalda Pugliesea 60-ih, pa do neprevaziđenog zvuka oca modernog tanga Astora Pjacole 80-ih, da bi nakon toga bio predstavljen i uticaj drugih zemalja na razvoj tanga, koji svoju poslednju evolucionu etapu doživljava upravo danas, kroz stvaralaštvo muzičara balkanske regije i pravca „Balkango“.

Ove godine Festival će imati i dve pretpremijere – u Zagrebu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (29. oktobar u 19:30h), i  u Novosadskoj Sinagogi (31. oktobra u 20h).