cajanka sa njegosem e1410510003956

Izložba radova Olje Ivanjicki

U ponedeljak, 15. septmebra  u 19h u Narodnom muzeju Pančevo biće otvorna izložba „Peto carstvo“ na koju će biti predstavljeni različiti stvaralački opusi multimedijalne umetnice Olje Ivanjicki. O njenom stvaralaštvu i radu govoriće Nikola Kusovac i Dragan Veselinov.

Izložba je podeljena u dva segmenta. Prvi nosi naziv „Sazvežđe Olje Ivanjcki“  i obuhvata slike, crteže i kombinovane tehnike iz raznih perioda njenog stvarlaštva. Biće predstavljeni radovi iz ciklusa o Jesenjinu, Solomonu, Njegošu i Lazi Kostiću. Po prvi put publika će moći da pogleda i skicu po kojoj je izrađena skulptura – spomenik vojvodi Stevanu Šupljikcu i skicu spomenika patrijarhu Rajačiću koja nije izvedena.

Drugi deo izložbe nazvan je „Carstvo“ i prikazuje manje poznati deo stvaralaštva Olje Ivanjicki u periodu od 2005-2009. godine.  Posetiocima će biti predstavljeni kostimi izrađeni za tri tematsko-modna spektakla. Kolekcija „Tesla“ posvećena naučniku Nikoli Tesli povodom 150 godina od njegovog rođenja.  Kolekcija „Njegoš“ koja je nastala 2007. godine obeležavajući 160 godina od prvog objavljivanja „Gorskog vijenca“.  Na kolekciji „Carstvo“ Olja Ivanjicki radila je poslednjih meseci svoga života. Posvetila ju je Caru Dušanu i Boju na Kosovu.  Revija je, prema njenim idejnim rešenjima, ralizovana 2010. godine.

Naziv izložbe inspirisan je Oljinim verovanjem da ovaj svet ima pravo na još jedno, peto, carstvo.

 “Saznajem da je Hegel istoriju čovečanstva podelio na četiri carstva – orijentalno, grčko,rimsko i germansko. Bilo je više nego čudno da odonda nema nijednog novog carstva, jer uslov carstva je ideja slobode koja se plaća krvlju i žrtvom i onaj ko je dao najveću žrtvu ima pravo na umsko carstvo. Pitala sam zar nema nijednog  carstva od tog 18. veka. Shvatila sam da ovaj prostor ima pravo na PETO CARSTVO. Dato je najviše žrtava  u krvi i za slobodu i to se radi oduvek , skoro do današnjih dana. A posle najveće žrtve dolazi do vibracije univerzalnog polja inteligencije, tj. stvaranja superstring polja. Onda nastupa imperija uma – PETO CARSTVO. Imamo pravo na Peto umsko istorijsko  carstvo.”

Posthuma izložba Olje Ivanjicki prvi put će biti postavljena u njenom rodnom gradu Pančevu i rezultat je saradnje Fonda Olge Olje Ivanjicki i Narodnog muzeja  Pančevo.

Olja Ivanjicki je tokom svoje izuzetno bogate umetničke karijere samostalno izlagala 99 puta i učestvovala u više od hiljadu kolektivnih izložbi. Njene slike i skulpture nalaze se u brojnim muzejskim i privatnim kolekcijama širom sveta. Umrla je u Beogradu, 2009. godine.

Izložba traje od 15. do 27. septembra 2014. godine.