pozivnica 1 e1425936997909

Izložba litografija Danje Tekić

Izložba litografija Danje Tekić biće otvorena u utorak, 10. marta 2015. godine u 18 časova u Galeriji Beogradske tvrđave u Unutrašnjoj Stambol kapiji.

Serija ovih litografija na kineskom papiru nastala je tokom 2014. godine, kao prokukt istraživanja samog procesa štampe. Vizuelna predstava ovih litografija sadrži različite stepene sažimanja koji proizilaze iz mogućnosti prikazivanja i viđenja, odnosno iz činjenice da umetnost ne reprodukuje realne objekte i prostorne odnose, već nastaje iz oblika koji su sami umetnost. Nijedan predstavljeni grafički list nije dostigao svoj ,,konačni“, ,,završeni“ oblik već je zaustavljen u procesu sopstvenog nastajanja.

Galerija Beogradske tvrđave otvorena je svakodnevno od 10 do 17 časova, a ulaz je slobodan.

Izložba se može pogledati do 29. marta.

[su_box title=”Danja Tekić “] Rođena 1989. Beograd. Završila osnovne i master akademske studije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, na grafičkom odseku. Trenutno na doktorskim studijama na istom fakultetu. Tokom 2012/13. godine bila je angažovana kao demonstrator na predmetu Litografija na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti. Do sada je priredila tri samostalne izložbe (Galerija Grafičkog kolektiva u Beogradu, Galerija Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Kraljevo i Velika galerija Doma kulture Studentski grad u Beogradu) i učestvovala na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrade Marko Krsmanović – za inovativni pristup grafici (2012) FLU, kao i Nagrade Fakulteta likovnih umetnosti za grafiku (2011). Član je ULUS-a od 2014. godine.[/su_box]