Screen Shot 2015 08 18 at 15.51.48

Izložba I Bog, I Preci

Izložba I Bog, I Preci, pravoslavlje i narodna religija,  u svedenoj formi, redukovana zbog promene prostora, gostuje u Narodnom muzeju u Pančevu od 20. avgusta. do 20. septembra. U pitanju je izložba koja je originalno priređena u Etnografskom muzeju u Beogradu 28. juna 2013. godine povodom obeležavnja 1700 godina od uvođenja slobodnog propovedanja hrišćanstva na nekadašnjem prostoru Rimskog carstva, potpisivanjem Milanskog edikta 313. godine, u vreme cara Konstantina.

Autor izložbe je dr Vesna Marjanović, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu.

Koordinator izložbe u Narodnom muzeju u Pančevu je Aleksandra Lilić Jakovljević, viši kustos.

Narodni muzej u Pančevu i Etnografski muzej u Beogradu poseduju do danas veoma dobru međumuzejsku saradnju na svim poljima muzejske delatnosti pa i na polju razmene izložbi.

Sadržaj izložbe I Bog, I Preci, pravoslavlje i narodna religija je religijski kontekst narodne percepcije hrišćanstva i pravoslavlja. Podeljena u dva komplementarna dela: (1) kanonski, pravoslavni deo izložbe pripada crkvi i sakralnom prostoru i odnosi se na uvođenje duhovnosti i religijskih dogmi u živote ljudi pred Bogom, usmerava pravila ponašanja i određuje postizanje ravnoteže duhovnog sadržaja svakodnevice i praznika; (2) preci su matafora narodom kontekstu religije, prihvatanju svetog prostora ukrštenog s verovanjima u moć predaka i njihovim „snažnim“ delovanjem na ovozemaljski svet.

Kult predaka je preživeo sva vremena i u modernom dobu se razotkriva u nizu arhaičnih rituala povezanih s pogrebnim običajima, ali je vidno prisutan i u svim drugim segmentima bilo da se radi o simboličnom ponašanju u toku svadbenog ceremonijala ili u vreme većih svetkovina tokom godine.