FRKA poster2 e1443011265135

FRKA u Mikseru

Prvo izdanje Festivala romske kulture i aktivizma FRKA biće održano 25. septembra u Mikser hausu. Organizatori događaja su Civil Rights Defenders, Romski kulturni centar i Centar za proizvodnju znanja i veština.

U okviru festivalskog programa publici će biti predstavljena brojna ostvarenja romskih umetnika, a na tribinama koje će se baviti različitim temama vezanim za aktuelna romska pitanja gostovaće eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva.

Za početak festivalskog dana zakazano je otvaranje izložbe „Romi i umetnost“ Ivana Prede, nakon čega će se održati debata pod nazivom „Evropa, Balkan i Romi“ u kojoj će učestovati predstavnici stranih ambasada u Beogradu. Mladi lideri za pROMene u Mikseru će predstaviti rezultate istraživanja iz nekoliko gradova o položaju romske nacionalne manjine. Oni su grupa aktivista za zaštitu ljudskih prava i dolaze iz Valjeva, Kule, Niša, Beograda, Bujanovca, Lebana, Bele Palanke. Studenti su Fakulteta političkih nauka, Pravnog, Filozofskog, Filološkog i Učiteljskog fakulteta i imaju bogato iskustvo u organizacijama koje se bave ljudskim pravima.

Publici će biti prikazan i dokumentarni film o Šabanu Bajramoviću u produkciji „Media & reform centra“ iz Niša koji će pratiti diskusija na temu „Romi u javnom/medijskom prostoru“, a u okviru serije tribina govoriće se i o Romkinjama između tradicije i emancipacije.

Za večernje sate planiran je bogat muzički program u okviru koga će nastupiti bend Crne mambe (Niš), zatim Gipsy Mafia (Zrenjanin) i GRUBB (Zemun).

Ulaz na Festival romske kulture i aktivizma je besplatan.