José González photo by Malin Johansson e1443011738726

Amerikana jesen u DOB-u

Ovog novembra DOB posetiocima nudi tri ekskluzivna koncerta istaknutih autora i stvaralaca u oblasti amerikana zvuka: José González, Stray Dogg i Giant Sand.

Poslednji put kada je muzika još uvek nešto značila, zvučala je upravo ovako!

„Amerikana“ autori širom sveta drže visoko standarde autorske rok muzike, dajući joj novi smisao u 21. veku, dok Dom omladine Beograda kontinuirano domaćoj publici predstavlja neke od najvećih svetskih muzičara u ovoj oblasti, neke od najvažnijih umetničkih ličnosti, neke od najvažnijih pesnika današnjice.

José González // Nedelja, 8. novembar 2015. // Dom omladine Beograda, sala Amerikana

Jedan od najblistavijih modernih kantautora!

Glas tihe generacije, pesnik YouTube-a i društvenih mreža, veličanstveni José González po prvi put nastupa u našoj zemlji, praćen punim bendom. Teško da postoji neko ko je slušao muziku poslednjih godina, a da ne zna njegove već legendarne pesme kao što su „Killing for Love“, „Stay Alive“ ili „Down the Line“.

Ulaznice po ceni od 1200 dinara su u pretprodaji preko EVENTIM mreže.

Stray Dogg // Subota, 21. novembra 2015. // Dom omladine Beograda, sala Amerikana

Predvodnici lokalne „amerikana“ scene!

Treći album benda Stray Dogg „Come Along Wind”, koji izlazi sredinom oktobra, dolazi u trenutku kad njihova međunarodna reputacija postaje ozbiljna. Promocija novog izdanja omiljenog beogradskog autora „amerikane“ dolazi, takođe, u trenutku kad je bend posle mnogo intezivnog sviranja postao opšte poznat u regionu. Dušan Strajnić – Dukat Stray u međuvremenu je izrastao u autentični zapitani glas ovdašnjeg gradskog podneblja, glas uvek u potrazi za ljubavlju. Na najnovijem setu pesama nastavlja sa daljim ispitivanjem granica osećajnosti,  uz svoj moćni i verni bend, koji je uvek deo ovog puta u središte sebe.

Ulaznice po ceni od 500 dinara su u pretprodaji preko EVENTIM mreže.

Giant Sand // Nedelja, 29. novembar 2015. // Dom omladine Beograda, sala Amerikana

Legende – američki true originals!

Gian Sand, jedan od legendarnijih alternativnih rok bendova i sastav koji je definitivno preteča „amerikane“, stiže konačno prvi put u Beograd tačno na 30 godina od objavljivanja debi albuma „Valley of Rain“. Dolazeći iz zabačenog Tusona u Arizoni, Giant Sand su oduvek govorili iz pozicije apsolutnih gubitnika, onih koji se ničemu ne mogu nadati u životu. Njihovi vizionarski, anti-konzumerski stav, vodio ih je stazama kojima niko nikad nije išao – ili su pevali najlepše pesme na svetu ili su svirali svojevrstan kakofonični rock, odnosno anarhični kantri praćen meksičkim marijačima.

Howe Gelb (kao solista nastupio je 2006. godine u Domu omladine Beograda), osnivač i vokal, uspešno je tokom godina izgradio svoju otpadničku autorsku personu nepredvidljivog rokera i pesnika iz pustinje. Ukoliko na američkoj alternativnoj sceni postoji osoba koja je u novije vreme toliko puta dovodila u pitanje tradiciju, ostajući joj sve vreme verna, to je svakako on: kao neka vrsta ciničnog Gram Parsonsa, Howe Gelb je svojom intimnom i nepretencioznom poezijom, radikalnim pristupom bendu, te nekonvencionalno vođenom karijerom, mnogo puta potvrdio da je rokenrol sam život. Uostalom šta reći o bendu iz kog su Calexico nastali, osim da su za sve istinske ljubitelje ovog zvuka – Giant Sand ona jedina prava stvar.

Promovišući na evropskoj turneji, novi, upravo objavljeni izvanredni album „Heartbreak Pass“, Giant Sand stižu u Beograd upravo na 30 godina od pokretanja emisije Žikice Simića „Tajanstveni voz“, da zajedno proslave godišnjicu!

Ulaznice po ceni od 800 dinara su u pretprodaji preko EVENTIM mreže.