Plakat e1429274100931

Festival austrijskog filma – Ljubav, smeh, strah

Festival austijskog filma održaće se od 23. do 28. aprila u Dvorani kulturnog centra (DKC). Pod sloganom Ljubav, smeh, strah, festival su priredili po treći put Kulturni centra Beograda i Austrijski kulturni forum. Program je već imao uspeha u Austriji i Evropi, a deo će biti repriziran u Novom Sadu i još jednom gradu u Srbiji.

Program se sastoji od crnih komedija, snažnih drama, jednog od najprovokativnijih filmova današnjice, filmova o azilantima i austrijskim građanima pristiglim iz dalekih zemalja, do vrhunskog art filma.

Direktor Austrijskog kulturnog foruma mr Nikolaus Keler rekao je, juče na konferenciji za novinare, da je pripremljeno 11 dugometražnih filmova najnovije produkcije, i da je ova manifestacija bila njegov prvi projekat kada je 2010. godine došao u Beograd. S obzirom da je festival bio uspešan, ponovo je pripremljen i 2013. godine. Gospodin Keler je istakao da austrijski film ima svoju ulogu u istoriji filma, i da se u poslednje vreme dodatno razvio i napredovao. Ovom prilikom ćemo videti jednu svežu produkciju filmova, zahvaljujuci Kulturnom centru Beograda.

Nebojša Popović, selektor festivala je rekao da će i ove godine biti sjajna selekcija, jedna od najraznovrsnijih. „Žanrovski će biti potpuno različiti – od vesterna, fascinantnih art filmova, dokumentarca (Veliki muzej), društvenih drama, preko horora i komedija“. Kao i da predstavlja najkomunikativniji festival.

Na otvarnju biće prikazan austrijski kandidat za Oskara i pobednik festivala Dijagonale u Gracu “Mračna dolina” (Das Finstere Tal) u režiji Andreasa Prohaske, koji predstavlja klasični vestern, u stilu Tarantina. A rekao je i da “Tri reči koje čine moto 3. Festivala austrijskog filma dosta pouzdano određuju suštinu kinematografije koja iz godine u godinu biva sve brojnija, kvalitetnija i raznovrsnija. Ljubav, smeh i strah su dominantna osećanja u austrijskim filmovima, ali ne samo kao rezultat nametnut žanrovskim obrascima već i kao jaka veza sa stvarnošću s kojom, upravo kroz različite žanrove, austrijski film intenzivno komunicira”.

Za razliku od slavnih Mihaela Hanekea i Ulriha Zajdla, koji su kinematografije za sebe, 11. filmova na ovom festivalu predstavljaju prave reprezente austrijske kinemtaografije, a ono što je sigurno je to da se kvalitet diže, i da su uradjeni veoma profesionalno.