Imagen2 e1436192336463

Quixotes u Servantesu

 

Institut Servantes u Beogradu u četvrtak, 9. jula, svečano u 19h predstavlja izložbu domaćeg autora, Dušana Rajšića, člana ULUS-a pod nazivom „Quixotes“, povodom obeležavanja 400  godina od objavljivanja ovog remek-dela španske i svetske književnosti.

Izložbu čine tri slike na zidu i šest skulptura inspirisane Don Kihotom, vitezom tužnog lika urađene u posebnoj tehnici koju je osmislio sam autor. Izložbu će svečano otvoriti direktor Instituta Servantes, g-din Enrike Kamaćo Garsija i umetnik, Dušan Rajšić. Izložba će biti otvorena do 8. septembra. Radno vreme galerije radnim danima od 10.00 do 22.00h i vikednom od 12.00 do 19.00h. Ulaz slobodan.

Dušan Rajšić je inspirisan već punu deceniju likom Don Kihota, „veleumnim plemićem iz Manče“. U svojim slikama i skulpturama pokušava na svoj, likovni način, da pronađe odgovore na brojna pitanja i teme koja proizilaze iz knjige. Jedno od osnovnih pitanja je da li realno nadmašuje fikciju ili fikcija pobeđuje realnost. Svojim likovnim delima Dušan Rajišić pokazuje da Don Kihot nije običan, jednostavan, statičan i konačan lik. Naprotiv, svojim likovnim delima umetnik pokazuje koliko je Don Kihot uvek aktuelan i danas u savremenom svetu. Sam  umetnik kaže: „Servantes mi je zadao temu, a ja sam sa olovkom u ruci, umesto mača, ostavio ovaj trag, lutajući po belini papira. Posvećujem ovu izložbu svima koji se bore protiv vetrenjača, koje pokreću ohole i neuhvatljive sile zla.“ Umetnik svoje skuplture pravi od bronze i terakote i dodaje: „Don Kihot mi odgovara kao lik, zanima me njegova tajna. Da li je lud ili lucidan? Dok ga crtam kao da crtam sebe.“ I da bi podsećao na Don Kihota umetnik oblači poseban kostim namenjen susretu sa publikom.

Za Dušana Rajšića kažu da je jedan od najplodonosnijih domaćih autora, jer je uradio preko milion crteža i izvajao više od 500 skulptura. Poznat je po tehnici koju je sam izumeo, skuplture pravi od kapljica voska otopljenog na vatri upaljača i zatim izliva u bronzi. Najčešći motivi njegovih dela su psi, devojke koje sviraju razne instrumente, konji, Don Kihot i Sančo Pansa.

Dušan Rajšić je rođen 1970. godine u Gospiću (Hrvatska). Studije vajarstva započeo je na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, 1990. godine, a diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 1996. godine. Član je ULUS-a i urednik likovnog programa u Centru za kulturu u Lazarevcu. Skulpture i crteže izlagao je u Bačkoj Topoli, Beogradu, Lazarevcu, Kovinu, Ubu i Kragujevcu. Autor je spomen-obeležja slikaru Straub Jozefu u Bačkoj Topoli i spomenika u Lazarevcu podignutom poginulim u ratovima 1990/99.  Osmislio je i realizovao scenografiju i kostime za nekoliko pozorišnih predstava PULS teatra u Lazarevcu. Posebno se ističe njegov kreativan rad i različiti umetnički projekti u saradnji sa Centrom za decu i omladinu ometenu u razvoju.

Skulpture i crteži nalaze se u mnogim privatnim kolekcijama, kao i postavci Narodnog muzeja u Kragujevcu.