Etnografski muzej i modernost

 

Okrugli sto „Etnografski muzeji i modernost“ održava se u Etnografskom muzeju u Beogradu – Ustanovi kulture od nacionalnog značaja 25. i 26. novembra 2015. godine.

Stručno vođenje kroz stalnu postavku Etnografskog muzeja u Beogradu biće organizovano u sredu, 25. novembra, sa početkom u 14 časova.

Okrugli sto se održava u četvrtak, 26. novembra, u svečanoj sali Muzeja sa početkom u 9.30 časova. Ovaj stručni skup se organizuje u okviru jesenjeg ciklusa predavanja, tribina i razgovora o novoj stalnoj postavci Etnografskog muzeja u Beogradu.

Na Okruglom stolu učestvuju kolege iz etnografskih i nacionalnih muzeja iz regiona – Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Izlaganja će biti fokusirana na nekoliko tema: savremene stalne postavke u etnografskim muzejima, savremene teme etnološko-antropoloških istraživanja i izložbi, sadržaj i unapređenje etnografskih zbirki i rad sa publikom u etnografskim muzejima.

Osnovni cilj okruglog stola „Etnografski muzeji i modernost“ je da etnolozi i antropolozi razmene mišljenja o odnosu etnografskih muzeja prema modernosti, kao i njihovoj ulozi u savremenom društvu.