416px Convert ru kosmos077

Dan Jurija Gagarina u Domu omladine Beograda

U subotu, 12. aprila od 16 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda biće obeležen Dan poletanja prvog čoveka u Svemir – Jurija Gagarina i Svetski dan kosmonautike. Dom omladine Beograda, Phoenix Creative Studio, Ruski dom i Muzej vazduhoplovstva Beograd tim povodom zajednički organizuju više aktivnosti. Ulaz je slobodan!

U 16 časova biće održano svečano otvaranje događaja i jednodnevne izložbe fotografija o Juriju Gagarinu iz zbirke Ruskog doma, kao i dela privatne kolekcije Milivoja Jugina. Tom prilikom prisutnima će se obratiti Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine Beograda, Mirjana Novaković, kustos Muzeja vazduhoplovstva Beograd i Miomir Jugin.

Mirjana Novaković će dati osvrt na izložbu fotografija koje je za ovu priliku ustupio Ruski dom, a koje predstavljaju životni put Jurija A. Gagarina kao pilota i kosmonauta do tragične smrti. Izlaganje će biti upotpunjeno projekcijom kratkog filma, koji je sprega fotografija i muzičkih numera posvećenih Gagarinu.

Ovu jednodnevnu izložbu fotografija kao i panel diskusiju, koja će uslediti od 16:15 časova, će otvoriti Miomir Jugin, sin našeg najpoznatijeg poznavaoca kosmonautike Milivoja Jugina. U Domu omladine Beograda 12. aprila će biti izložen deo njegove jedinstvene kolekcije predmeta od značajne istorijske vrednosti, a koja uključuje i potpis Jurija Gagarina, ključ za lansiranje raketa iz Bajkonura…

Od 17 časova će biti prikazan ruski dokumentarni film „Osmeh Gagarina“, u trajanju od 52 minuta. Rediteljka filma je Natalija Gugujeva, koja sa autorskim timom okupljenim oko ovog ostvarenja posvećenog prvom kosmonautu u istoriji čovečanstva – Juriju Gagarinu, daje svoje viđenje života ove legendarne ličnosti. U filmu su korišćeni jedinstveni dokumentarni snimci dosad nepoznati široj javnosti. Film je sinhronizovan.

Od 18 do 19 časova u Domu omladine Beograda nastaviće se druženje i neformalni razgovor prisutnih gostiju i posetilaca.

Moderator događaja je Mirko Radaković iz Phoenix Creative studija.

foto: wiki