objet petit a 2013 011

The end of biopic

Galerija Haos nastavlja međunarodnu saradnju i u utorak, 15. aprila  u 20h, otvara izložbu crteža na platnu i papiru francuskog umetnika Lorana Okroglica, pod nazivom The end of biopic. Crteži koje će Okroglic predstaviti inspirisani su delom Sergeja Čahotina, Silovanje mase putem političke propagande, odnosno principima i mehanizmima medijske manipulacije.

Izložba koju otvaraju akademik Vladimir Veličković i direktor Francuskog instituta, gospodin Žan – Lik Goester  biće otvorena do 9. maja.

“Crtež zauzima centralno mesto u umetničkom delu. To je neophodan medijum, ležeran i efikasan u svojoj sposobnosti da prenosi sadržaje i ideje. Moguće ga je prikazati u svim medijima, od štampe do animiranog filma, od slikarstva do projekcije, od plakata do zidnog crteža. Dela koja su inicirala moj pristup crtanju su veliki formati crteža perom. On se nalazi na granici između apstrakcije (energija, pokret, oslobađanje toka misli na papiru) i figuracije (ličnosti, prostori, pejsaži). U prvoj seriji crteža, pristup je bliži slikovnoj formi nego nabrajanju ideja pretočenih u crtež”, objašnjava Okroglic radove koje će ovom prilikom predstaviti beogradskoj publici..

Loran Okroglić je rođen 1975. godine u Parizu, Francuska.  Dobitnik je Nagrade za slikarstvo Pjer Karden (2013), stipendije za stvaralaštvo Val de Marn (2006), stipendije Kolin Lefrank (1999, od Akademije umetnosti Kanbera) i Erazmus stipendije (1997). Samostalno je izlagao u Francuskoj, Nemačkoj i Španiji kao i na mnogobrojnim grupnim izložbama u Francuskoj, Španiji, Nemačkoj i Poljskoj.