Luka Stoisavljević III godina Tragovi 1 2 3 4 lentikular 20 x 13.5 2016 2 FILUM Kragujevac

Bijenale studentske grafike

U subotu 14. maja u 13 sati u Velikoj galeriji i Galeriji Doma kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu biće otvorena izložba XVIII BIJENALE STUDENTSKE GRAFIKE SRBIJE.

Dom kulture „Studentski grad“ od 1982. godine naizmenično priređuje bijenalne izložbe studentske grafike. Osnovna zamisao ovih izložbi studentskih radova je da na jednom mestu okupi i prikaže dela budućih akademskih likovnih i primenjenih umetnika, i tako, pruži uvid u osobene rukopise različitih likovnih škola. Bijenale daje mogućnost studentima iz različitih gradova da se lično sretnu i upoznaju.

Izlažu studenti i postdiplomci:

Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda, Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda,Akademije umetnosti iz Novog Sada, Fakulteta umetnosti iz Niša, Fakulteta umetnosti iz Zvečana, Filološko-umetničkog fakulteta iz Kragujevca, Državnog univerziteta, Departmana umetnosti iz Novog Pazara.

Gosti Bijenala: Univerzitet primenjenih umetnosti, Beč, Austrija.

Žiri XVIII Bijenala studentske grafike Srbije u sastavu:

Željko Lončar, diplomirani grafičar, predsednik  žirija, Jovanka Mladenović, magistar likovnih umetnosti, grafičar i Božidar Zrinski, istoričar umetnosti, kustos Međunarodnog centra za grafiku, Ljubljana, Slovenija zasedao je 14. aprila, pregledao 166 radova od 117 autora i dodelio četiri ravnopravne nagrade Bijenala:

  • Ivanu Peraku, IV godina, AU Novi Sad
  • Luki Stoisavljeviću, III godina, FILUM Kragujevac
  • Dejani Đurđević, III godina, FPU Beograd
  • Beata Hechatova, II godina, Univerzitet primenjenih umetnosti, Beč, Austrija

Pohvale za rad dobili su:

  • Marijana Janković, III godina, FPU Beograd
  • Assunta Abdel Azim Mohamed, IV godina, Univerzitet primenjenih umetnosti, Beč, Austrija
  • Marina Nektarijević, III godina, FILUM Kragujevac

Nagrada se sastoji u organizovanju samostalne izložbe nagrađenom autoru u Galeriji Doma kulture „Studentski grad“.

Tokom Bijenala u Galeriji posetioci će moći da kreiraju sopstvenu digitalnu grafiku i da je odštampaju na licu mesta kroz korišćenje interaktivne instalacije koju je osmislila i realizovala umetnička grupa Silkskrin iz Beograda.

Savet Grafičke kolonije mladih u Prolom Banji odabrao je Assuntu Abdel Azim Mohamed, studentkinju IV godine Univerziteta primenjenih umetnosti iz Beča, iz Austrije, da učestvuje na ovogodišnjoj koloniji.

Radno vreme Velike galerije i Galerije DKSG: svakog dana osim nedelje od 17.00 – 21.00. Ulaz slobodan.