BFDKF: Potrošeni

Na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), u okviru programa Regionalna selekcija – Vidici, biće prikazan film Potrošeni, prvi filmski poduhvat reditelja Boruta Šeparovića i umetničkog kolektiva Montažstroj iz Zagreba. Projekcija je 26. mart u 17.30, Sala 1, Dom Sindikata.

Reditelj i scenarista filma, Borut Šeparović je poznat BITEFOVOJ i beogradskoj publici kao dobitnik dve specijalne nagrade BITEFA.

Film je premijerno prikazan na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox Film. Nastao je kao umetnički rezultat jedinstvenog ‘community art’ projekta 55+, kojim je Montažstroj obeležio 2012. godinu – međunarodnu godinu aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Film je završetak projekta 55+, koji na jedinstven način svedoči o višegodišnjem radu s protagonistima filma starijima od 55 godina. Kroz umetnost su progovorili o sopstvenoj nezavidnoj poziciji u društvu koje tu populaciju tretira kao teret i višak i suočili se sa višegodišnjim ćutanjem i odgovornošću za svet koji predaju mladima u ruševinama, dok je pred njih bio postavljen poseban izazov – da između 30 miliona minuta koje su proživeli do sada, izaberu – najvažniji. Brutalno i iskreno su progovorili o suštini života, pitajući se imaju li snage i odlučnosti da dokažu da nisu potrošeni i da minuti koje su im preostali mogu biti uloženi u izgradnju nekog boljeg i pravednijeg društva.