BB 1a

Beogradski barok i nemački Interrogatio

 

Ansambl Beogradski barok je u saradnji s članovima ansambla Interrogatio iz Nemačke pripremio malu seriju koncerata kao završnicu prolećnog dela koncertne sezone. U pitanju su tri koncerta u Beogradu – 28, 29. maja i 1. juna, svaki na posebnoj lokaciji i s različitim programom.

Prvi nastup pod imenom Kako se sluša (barokni) koncert će se održati u subotu 28. maja u 11 časova na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine u okviru edukativnog ciklusa koncerata za decu Mala škola bontona koji organizuje Centar za muziku Zadužbine Ilije M. Kolarca. Na drugom koncertu koji će se održati u nedelju 29. maja u Kući Kralja Petra I Karađorđevića s početkom u 20 časova članovi ansambla Interrogatio će se predstaviti kao solisti. Treći, završni koncert u ovoj seriji je nazvan Barokni sešn, a održaće se u sredu 1. juna u Konaku kneginje Ljubice s početkom u 20 časova.

Ansambl Interrogatio orijentisan je ka istrazivanju  izvođacke prakse u domenu barokne muzike, kreiranju autenticnog muzickog izraza i smelom kombinovanju nacionalno – folklornih elemenata unutar slozenog, organizovanog, ali i improvisando izgrađenog muzickog tkiva. Članovi ansambla dolaze sa razlicitih evropskih podneblja, a aktivnim solistickim  delovanjem u Nemačkoj svoje zajednicko interesovanje i strast ka baroknoj muzici pretočili su u aktivnu, inspirativnu delatnost, već potvrđenu od strane mnogih evropskih institucija.

Beogradski barok je muzički ansambl koji se već više od deset godina bavi istorijskom praksom izvođenja muzike 17. i 18. veka svirajući na replikama autentičnih instrumenata iz tog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji. Ansambl je radio sa mnogim renomiranim muzičarima iz oblasti rane muzike i uspešno je nastupao na brojnim koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu. Koncerti Beogradskog baroka su više puta emitovani na radiju, televiziji i internetu.

Realizaciju koncerata omogućio je Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.