Nasilje nema opravdanja Mladen Sovilj i Alisa Lacko 2

Beogradska premijera i 50. izvođenje predstave Nasilje nema opravdanja

U okviru projekta „Teatrom protiv nasilja“ koji sprovodi Centar za razvoj neformalnog obrazovanja uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih Nacija izvodi se predstava „Nasilje nema opravdanja-planirajte porodicu bez nasilja“ Zijaha A. Sokolovića premijerno u Beogradu u ponedeljak, 14. aprila, u 18  i u 20h u Dečjem kulturnom centru Beograda.

Predstava “Nasilje nema opravdanja” je proglašena najboljim projektom u Evropskoj Uniji u prevenciji kriminaliteta i nasilja u porodici na godišnjem kongresu Mreže zamalja EU za prevenciju kriminaliteta (European Crime Prevention Network – EUCPN), koji je održan polovinom decembra meseca prošle godine u Litvaniji, a njen autor i reditelj Zijah A Sokolović postao je ambasador UNDP-a za nenasilje i toleranciju.

Zahvaljujući kancelariji UNFPA predstavu, namenjenu mladima uzrasta od 14 do 18 godina, do sada je videlo 2.000 srednjoškolaca u 50 škola širom Srbije (Pančevu, Novom Sadu, Priboju, Novom Pazaru, Prijepolju, Novoj Varoši, Prokuplju, Žitorađi, Merošinu, Sjenici i Tutinu).

Tekst za predstavu je pisan u saradnji sa psiholozima i socijalnim radnicima i sadrži 120 primera oblika nasilja, svakodnevnog, mitološkog, porodičnog psihološkog, fizičkog, seksualnog, ekonomskog, zdravstvenog, sa primerima dečijeg doživljavanja nasilja i preporukom reakcije na oblike nasilja.

U Srbiji predstavu igraju tri postave glumaca: Mladen Sovilj i Alisa Lacko, i Milijana Makević i Marko Marković, Rifat Rifatović i Lemana Bećirović a dramaturg predstave je Selma Parisi.

Integralni deo predstave je interakcija sa publikom, u formi intervjua.