5 years cover

Kc GRAD slavi 5. rođendan ovog proleća

Ovog proleća Kulturni centar Grad puni pet godina. Ulazak u šestu godinu biće obeležen raznim događajima od kojih ćemo izdvojiti i pomenuti samo neke koji nas očekuju u periodu od sledeća dva meseca.

Pre svega, čeka nas retrospektivna izložba pod nazivom „Gradski Salon – prvih pet godina“ koja će predstaviti 15 autora savremene umetničke scene koji su izlagali u Velikoj galeriji tokom poslednjih pet godina. Izložba će biti otvorena u ponedeljak 14. aprila u 19 časova.

Gradska knjižnica je program koji je obeležio utorak u KC Grad kroz koji su svoja dela ili osvrte na savremenu književnu scenu predstavili skoro svi viđeniji pisci iz Srbije i regiona. Za rođendanski specijal, u utorak 15. aprila od 20 časova, u goste nam dolaze David Albahari i Svetislav Basara.

U sredu, 16. aprila u 18 časova očekuje nas promocija jedinog časopisa na ovim prostorima posvećenog nezavisnoj kulturnoj sceni. Naime, asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) upravo na rođendan KC Grad predstavlja drugo izdanje štampanog magazina Manek koje je posvećeno odnosu javnog i nezavisnog sektora u kulturi.

“Od 16. aprila 2009. do “malog jubileja” prošli smo mnogo toga lepog, inspirativnog, kreativnog. Zajedno sa mnogobrojnim gostima-učesnicima i još mnogobrojnijom publikom učestvovali smo ili jednostavno bili, nadamo se dobri domaćini na sada već četvorocifrenom broju događaja. Kao što nam je to bila i jedna od zamisli na samom početku, uverili smo i nas same, a i druge šta se sve može napraviti od jedne napuštene zgrade u zaboravljenom delu grada. Kao i sada, i pre pet godina postojao je samo cilj i velika volja da se nešto drugačije desi u Beogradu i da se stvori mesto koje je pre svega otvoreno za razne ideje i inicijative, mesto gde se ljudi susreću, a različitosti podržavaju.” Kc Grad

Dvostruki muzički poklon KC Grada očekuje Vas za vikend 18. i 19. aprila! “U petak, 18. aprila u suton jedne od prvih prolećnih večeri oduvaćemo 5 svećica na torti uz besplatan koncert naših dragih gostiju – sastava VIS Limunada. Nakon ove rođendanske igranke u bašti KC Grada, očekuje nas još jedna aktuelna zvučna poslastica sa domaće scene koju za sada možemo nazvati – rođendanski koncert iznenađenja! Ulaz je besplatan!”

Još jedan od najfinijih dragulja za uši sa ovdašnje scene očekuje nas u drugoj rođendanskoj nedelji, tačnije u petak, 25. aprila. Direktno sa prve zajedničke evropske turneje u KC Grad stižu Ana Ćurčin i Stray Dogg na zajednički nastup na otvorenom.