pozivnica

Izložba Aleksandra Zarića u Galeriji Beogradske tvrđave

Izložba Aleksandra Zarića “Dnevnik – asocijacije i rekonstrukcije” biće otvorena u utorak, 26. jula 2016. godine u 19 časova u Galeriji Beogradske tvrđave u Unutrašnjoj Stambol kapiji. Postavku čini devet crteža izvedenih tuš tehnikom.

“Crteži iz serije “Dnevnik…” su imaginarne rekonstrukcije lica ljudi, žrtava Holokausta koji su izgubili živote u periodu rata od 1941. do 1944. godine. Kroz nepostojeća lica kojima je dat karakter predstavljeno je vođenje dijaloga o jednom vremenu koje će ostati upamćeno kao vreme nasilja. Ako portret definišemo kao „prikazivanje individualnog izgleda određenog čoveka“, onda akvareli nisu portreti. Prepoznatljiva je forma glave i nagoveštaj lica, ali je to lice lišeno karaktera i svedeno na emociju. Glave su obezličene, „individualni izgled“ prestaje da postoji, ali takve, bez identiteta, one bivaju humanizovanije i humanije. Čovek postaje metafora”.
(Aleksandar Zarić)

Galerija Beogradske tvrđave otvorena je svakodnevno od 11 do 19 časova, a ulaz je slobodan.

Izložba se može pogledati do 14. avgusta 2016. godine.

ALEKSANDAR ZARIĆ

Rođen u Beogradu 1970. Diplomirao 1997. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek Primenjena grafika, atelje Grafika i knjiga. Postdiplomske studije završio 2003. godine. na istom fakultetu. Član ULUS-a od 1998. godine. Docent je na predmetu Crtanje i slikanje na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Imao je veliki broj samostalnih izložbi i učestvovao na mnogim grupnim izložbama u zemlji i svetu. Dobitnih je više nagrada.