IMG 20140122 110810

Astronauti, predstava za celu porodicu

“Astronauti” je nova predstava na sceni Dečjeg kulturnog centra Beograda i u njoj su glavni junaci prvi ljudi na Mesecu Nil Armstrong, Edvin Baz Oldrin i Majkl Kolins. Čuveni astronauti su, nakon istorijske šetnje na Mesecu, gostovali u Beogradu i to baš u DKCB-u, nekadašnjem Domu pionira, 1969. godine.

Predstava Astronauti, u režiji Anje Suše prema tekstu koji je napisala Šveđanka Bea Usma Šiferts, imaće dve premijere – 24. januara u 18h i 26. januara u 20h na Velikoj sceni DKCB-a. Između dve premijere, predstava će biti igrana i 25. januara u 12h.

Priča o pohodu posade Apolo 11 na Mesec, kao i  šta su sve tom prilikom astronauti koristili, kako su izgledala njihova odela, kakv je bio njihov modul, ali i prikaz univerzalne teme o borbi čoveka samim sa sobom, o njegovoj nostalgiji i strahu čine radnju nove porodične predstave “Astronauti”.

Na neki način, Astronauti je i muzička predstava, kako je to objasnila rediteljka Anja Suša, koja po treći put režira dečju predstavu u Dečjem kulturnom centru Beograda. Muzika za predstavu, koju je napisao Vladimir Pejković, je, kako kažu, moderna alternativa koja ulazi u uši.

Astronauti u Domu pionira

Astoronauti u poseti Domu pionira

Na konferenciji za novinare, povodom premijere predstave Astronauti, govorili su direktorka DKCB-a Olivera Ježina, direktor Malog pozorišta Boško Buha Bojan Lazarev, rediteljka Anja Suša, američki ataše za kulturu Drew Giblin, kostimografkinja Maja Mirković i glumci.

U predstavi igraju Miloš Samolov, Damjan Kecojević, Miloš Anđelković, Damjan Babić i Jelena Ilić.

Savremenost i lišenost estradnog je to što odlikuje predstave DKCB-a, rekla je na konferenciji za novinare njegova direktorka Olivera Ježina.

“Pre tri godine, u Dečjem kulturnom centru pokrenuli smo ozbiljnu pozorišnu produkciju za decu i mlade. Naše polje rada se proširilo iz oblasti za decu do 14 godina na srednjoškolce do 18 godina. Mislimo da je to prilično zapostavljena grupa u našem društvu. Naše predstave su savremene,” kazala je Olivera Ježina, dodajući da saradnja sa rediteljkom Anjom Sušom nije slučajna. “Zato što se ukus i pristup deci i mladima koje u svojim režijama neguje Anja Suša veoma poklapa sa onim što mi želimo u Centru da učinimo”, objasnila je Ježina.

“Mislim da je kultura za decu i mlade u Srbiji toliko ugrožena i toliko potisnuta da bi trebalo koristiti svaku moguću priliku za saradnju. Naročito kada je namera da projekat neguje, iskoristiću taj izraz jer trenutno nemam drugi, elitnu kulturu za decu i mlade. Kulturu koja nema ideju da zabavi kratokorčno. U slučaju ove predstave bavili smo se jednom temom koja naizgled nema veze sa našom realnošću, neposredno, jer se bavi događajem iz 1969. godine.”

Predstava Astronauti nastala je u koprodukciji sa Malim pozorištem Duško Radović čija je nekada direktorka i bila rediteljka Suša.

“Izuzetno sam zadovoljan i srećan što je ovaj komad postavljen ovde, u saradnji ove dve kuće,” izjavio je direktor Malog pozorišta Duško Radović Bojan Lazarev.

Ovaj projekat podržali su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Švedski institut za kulturu u Beogradu i Skupština grada Beograda – Sekretarijat za kulturu.