LookerWeekly blog ilustracija
LookerWeekly blog ilustracija

Vreme paklenih “lajkača”

Sviđa nam se da “lajkujemo”, da tim jednim klikom kažemo sve. Šta to skriva ili otkriva “lajk”? Da li on znači više od hiljadu reči?

Da je ovo vreme paklenih “lajkača” ukazuje i činjenica da korisnici Interneta kliknu 955 milijardi lajkova godišnje. Na planeti živi oko sedam milijardi ljudi. Kada bi svi stanovnici sveta imali pristup Internetu, imali bismo u proseku više od 136 lajkova po osobi godišnje. Mnogo ga koristimo, zar ne? Šta on ustvari znači?

Naučili smo da razgovaramo tim jednobraznim kliktanjem. Sve naše misli i osećanja iskazujemo lajkovanjem. Nemaštovito i dosadno! Dupli lajk!

Kako nešto što mi se ne sviđa može da bude “dupli lajk”? Može, jer je s lajkom sve moguće. Slikovito bih to opisala u nekoliko statusa:

  • “Pada kiša.” – Sviđa mi se.
  • “Položila sam ispit.” – Sviđa mi se.
  • “Uginuo mi je pas.” – Sviđa mi se.
  • “Tražim stan.” – Sviđa mi se.
  • “Rodio mi se sin.” – Sviđa mi se.

Kada pročitamo ove statuse trezveno, van okruženja društvene mreže, možemo da zaključimo da nije umesno na njih odgovoriti  rečenicom “sviđa mi se” iliti lajkom. Međutim, ovaj izraz  ima svoju “transformaciju” u značenju, svoje posebno čitanje u sajber jeziku.

“Sviđa mi se” može da znači: da, bravo, žao mi je, srećno, čestitam, znam, tuga, užas, slažem se, ali i ono najvažnije – hoću to. Univerzalno ili ograničavajuće?

Kako samo jednom možemo da lajkujemo, a želeli bismo posebno da istaknemo naše ushićenje i slaganje s autorom neke objave, onda koristimo izraz “dupli lajk”.

Šta se dogodilo običaju komentarisanja koji je više od lajka i emotikona? Gde su nestali i onlajn razgovori. Internet je progutao kontakt uživo, lajk je pojeo komentar, a emotikon ćaskanje.

Slikovito bih to uporedila sa igricom Pacman – “smajlić” koji polako krcka slova brišući reči. Naravno, njega juri “lingvista”, duh, ali mali proždrljivac ipak pobeđuje. Zagonetni “lajk” dolazi kao tačka na sve. Ne znam šta ću – lajkovaću!

Zašto nam lajk toliko znači? Zašto smo mu dozvolili da nam ukrade reč i tako poništi našu misao?

Lajk je zaživeo u februaru 2009. godine. Brzo smo se navikli na njega. Šta je sledeće?