Istorijski muzej Srbije - foto IMS
Istorijski muzej Srbije - foto IMS

Koncerti klasične i savremene muzike u Istorijskom muzeju Srbije i Ustanovi kulture „Gvarnerijus“

Dva koncerta klasične i savremene muzike biće održani danas (10.10.) i sutra (11.10.) u Beogradu, na scenama Istorijskog muzeja Srbije i Ustanove kulture “Gvarnerijus”.

Pred vama su portrteti muzičkih umetnika koje ćete gledati.

CIKLUS KONCERATA  “MUZIKOM KROZ MUZEJ” UNICA ART

Харфисткиња Милена Станишић и гитариста Срђан Тошић Фото Илија Пејоски

Dočekali smo konačno i početak pete sezone koncertnog serijala “Muzikom kroz muzej” u Istorijskom muzeju Srbije, gde će novi koncert biti održan večeras, 10. oktobra, od 20 časova u Galeriji ove ustanove kulture.

Projekat se već pune četiri godine realizuje zahvaljujući umetničkoj organizaciji “Unica Art” na čelu sa poznatom violinistkinjom Aleksandrom Dimitirjević.

Čast da otvore petu sezonu imaju gitarista Srđan Tošić i harfistkinja Milena Stanišić na prvom nastupu klasične i popularne muzike, a svi koncerti se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Na programu su kompozicije autora – Filipa Glasa, Alena Hovanesa, Dragane Jovanović, Vladimira Tošića, Maksima Dijega Puhola i Miloša Raičkovića, a pored navedenih, biće izvedena i kompozicija iznenađenja iz notne arhive Istorijskog muzeja Srbije, što je specifičnost ove muzičke serije.

Publika koja želi da uživo prisustvuje koncertu, potrebno je da rezerviše svoja mesta na telefon 064/ 858- 1296, a rezervacije se primaju od 12 do 19 časova, dakle sat pre početka koncerta.

Naravno, svaki koncert se snima i bude prikazan već sutradan (u ovom slučaju u petak, 11.10.) na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije, gde se nalazi i kolekcija svih snimaka koncerata prethodnih sezona ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

U petoj sezoni publiku očekuju koncerti afirmisanih značajnih domaćih muzičkih umetnika i mladih talenata, a pored njih nastupiće i gosti iz regiona, Italije i Japana.

Nakon dugogodišnje saradnje, umetnici Srđan Tošić, gitarista, i Milena Stanišić, harfistkinja, predstavili su muziku za gitaru i harfu publici Međunarodnog festivala harfe na vrlo zapaženim koncertima u Beogradu i Pančevu u oktobru 2022., i ubrzo su imali nastupe u Novom Sadu i Gornjem Milanovcu.

Srđan Tošić (1961), rodom iz Beograda, jedan je od istaknutijih srpskih gitarista, koji nastupa skoro 40 godina (od 1985).  Učesnik je mnogih gitarskih festivala u zemlji i regionu: BEMUS, BELEF, Međunarodna tribina kompozitora, Mokranjčevi dani, Novosadsko leto, Budva grad teatar, Gitar Art Fest.

Tošić je gostovao širom bivše Jugoslavije, kao i u Bugarskoj, bivšem SSSR-u, SAD, Sloveniji, Holandiji i Grčkoj.

Takođe, srpski gitarista se aktivno bavio i kamernom muzikom, te je imao koncerte sa raznim eminentnim kolegama – gitaristom Aleksandrom Hadži Đorđevićem, operskom pevačicom Dubravkom Zubović i flautistom Ljubomirom Dimitrijevićem.

Gitarista Tošić je laureat nagrade na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine (Beograd, 1985), nagrade na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umetnika (Zagreb, 1985) i nagrade “Andres Segovija”, osvojene 1989. u Santijago de Kompostela (Španija).

Redovni je profesor na FMU u Beogradu, ali stiže da trenutno radi i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Umetnica Milena Stanišić je redovni profesor za užu umetničku oblast harfa na FMU u Beogradu. Više od 15 godina bila je zaposlena u Narodnom pozorištu u Beogradu kao solo harfista u Orkestru opere i baleta.

Stanišić je završila osnovne i magistarske studije na FMU, a od 1995..-.1997. usavršavala na Kraljevskom Koledžu za muziku u Mančesteru (Royal Northern College of Music).

Tokom 2016. godine uspešno je odbranila Doktorski umetnički projekat pod mentorstvom redovnog profesora Ljiljane Nestorovske na FMU u Beogradu.

Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar, tako da je imala solističke resitale na Festivalu harfe u Rio de Žaneiru (Brazil), koncerte na festivalu „Severna lira“ u Marijinski teatru u Sankt Peterburgu (Rusija), na Festivalu harfe u Beogradu, nastupe na Svetskim kongresima harfe u Ženevi (Švajcarska), Vankuveru (Kanada), Sidneju (Australija) i Hong Kongu (Kina), kao i nekoliko svetskih premijera, odnosno prvih izvođenja u Srbiji koncerata za harfu, duo ili kvartet harfi uz pratnju orkestra.

Za vreme svog predanog školovanja, Milena Stanišić je osvojila  nagrade na međunarodnim takmičenjima kao “Petar Konjović” u Beogradu (1994), i prvo mesto – “Mladi muzičar godine” u Velikoj Britaniji (1997).

Program koncerta 10.10. u Istorijskom muzeju Srbije:

Filip Glas: (aranžman Tošić-Stanišić) Mišima (1957: Award Montage)

Alen Hovanes: Sonata „Duša drveća“ za gitaru i harfu, op. 374

– Andante kantabile

– Alegro; Kanon

– Andante maestozo; Fuga; Andante graciozo

– Moderato

– Andante apasionato

Dragana Jovanović: “Any Day My Way”

Vladimir Tošić: “Medial 1”

Maksimo Dijego Puhol: Magična svita:

– Preludio

– Valcer

– Tango

– Kandombe

Miloš Raičković: Kolo japansko

Kompozicija iz notne arhive Istorijskog muzeja Srbije

thumbnail Violeta Ciric i Marija Godevac Gvarnerijus promo

Mlade muzičke umetnice – pijanistkinja Marija Gođevac i violinistkinja Violeta Ćirić će održati novi koncert u Ustanovi kulture Gvarnerijus u petak, 11. oktobra, od 20 časova, što će im biti prvi susret sa ovim prostorom.

Nedavno tokom septembra su imale koncert u Konaku kneginje Ljubice, u intimnoj atmosferi ove ustanove u okviru Muzeja grada Beograda.
Na istom mestu Marija Gođevac je sa koleginicom pijanistkinjom Andreom Simonović takodje imala celovečernji nastup u junu mesecu.

One redovno saradjuju u okviru doktorskih studija kamerne muzike koje pohađaju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a zajedno nastupaju duže od dve godine.

Za publiku u Gvarnerijusu izvešće posebno pripremljen program besmrtnih predstavnika romantizma – sonate Georga Fridriha Hendla, Franca Šuberta i Roberta Šumana.

Ulaz na koncert je slobodan uz obavezne rezervacije mejlom info@guarnerius.rs ili telefonom 066/8028-368.

Violeta Ćirić (Beograd, 1994) je počela da svira violinu sa samo devet godina, a onda je krenula u nižu i srednju muzičku školu “Davorin Jenko“ u Beogradu, u klasi profesorke Marije Kovačević. Tokom školovanja je osvojila mnoge nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, kao solista i kao član kamernih ansambala.

Završila je osnovne i master studije na FMU u Beogradu, na gudačkom odseku, a pohađala je majstorske kurseve kod velikih umetnika kao što je naš Stefan Milenković, ali i Tatjana Balašova, Ye-Eun Choi, Suyoen Kim.

Nastupala je kao član raznih omladinskih simfonijskih orkestara u Srbiji i inostranstvu, ali i aktivno nastupa kao član profesionalnih simfonijskih i kamernih orkestara: Beogradski simfoničari, Gudački orkestar Metamorphosis, Beogradska filharmonija, Crnogorski simfonijski orkestar, Jevrejski kamerni orkestar, Kamerni orkestar 13 gudača, Gudači Sv. Đorđa.

Za vreme pandemije korona virusa 2020. zajedno sa Nadom Šarković – violina, Enom Vaganek – viola i Magdalenom Matić – violončelo, osnovala je gudački kvartet “Meraki”, sa kojim često nastupa po Srbiji i inostranstvu.  

Violeta svira na violini Dejana Blagojevića iz 2019. godine.
Trenutno je studentkinja doktorskih studija na FMU odseku za kamernu muziku, u klasi prof. Katarine Popović, i na sve to stiže da radi u Muzičkoj školi “Davorin Jenko”, kao nastavnik violine i kamerne muzike.

Pijanistkinja Marija Gođevac (1989) je sa samo 5 godina počela da svira klavir, u klasi prof. Miroslave Lili Petrović.

Osvajala je mnoge specijalne i prve prestižne nagrade u zemlji i inostranstvu. Osnovne studije Marija Gođevac je završila kod profesora Aleksandra Serdara i specijalizirala je klavir na FMU u Beogradu, u klasi prof. Ninoslava Živkovića.

Takodje, biografija kaže da je bila i predstavnik Srbije na Evrovizijskom takmičenju u Beču.

Gođevac je nastupila je na International Week projektu u Gracu sa simfonijskim orkestrom.

Toliko je nadarena da je sa nepunih 15 godina nastupila na festivalu Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS i održala svoj solistički koncert.

Nastupala je u Sloveniji, Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Italiji, Francuskoj, Rusiji, Iranu, aktivno učestvuje na međunarodnim projektima i fesitvalima kamerne muzike.

Marija je nosilac prve nagrade Internacionalnog muzičkog takmičenja u Moskvi, gde je nastupila u okviru kamernog sastava BG-Piano duo (Dragomir Bratić i Marija Gođevac), sa kojim je osvojila i prvu nagradu na mađarskom takmičenju „Danubius Talents“ u Budimpešti.

Nastupila je na projektu„Forty Fingers“ uRimu 2009, što je podržala Ambasade Italije.

Osim karijere izvođača, Marija je od 2010. počela da se bavi i pedagogijom kao profesor klavira a njeni učenici uveliko ostvaruju izuzetne rezultate.

Trenutno je profesor klavira i korepetitior u MŠ “Davorin Jenko” u Beogradu i na sve to što radi gotovo istovremeno, Marija stigne i da pohađa doktorske studije kamerne muzike u klasi profesorke Tee Dimitrijević. Kako sve to uspeva da stigne, a ona je samo jedna, ni sama nije svesna, ali je jasno da izuzetno voli svoj poziv, tako da joj ništa i ne pada teško.

FOTO: IMS promo, GVARNERIJUS promo