TomKluyver Vu orkest 30012015 7

VU-Orkest iz Holandije na Kolarcu

Petak, 15. jul, Zadužbina Ilije M. Kolarca, Velika dvorana u 20h rezervisana je za nastup VU-ORKESTAR / VU-Orkest iz Holandije a ulaz je slobodan. Dirigent je Dan Admiral,  šef-dirigent dva vodeća holandska univerzitetska orkestra (u Amsterdamu i Delftu).

Program:

Klod Debisi
(1862-1918)
IBERIJA (1905-8), iz ciklusa Slike za orkestar
Par les rues et par les chemins (Ulicama i putevima)
Les parfums de la nuit (Mirisi noći)
Le matin d’un jour de fête (Praznično jutro)

Moris Ravel
(1875-1937)
VALCER (1919-20)
Pauza

Sergej Rahmanjinov
(1873-1943)
SIMFONIJSKE IGRE, op. 45 (1940)
Non allegro
Andante con moto (Tempo di valse)
Lento assai – Allegro vivace – Lento assai. Come prima – Allegro vivace

VU-Orkestar je osnovan 1962. godine u okviru Slobodnog univerziteta iz Amsterdama (Vrije Universiteit Amsterdam), a od 2014. godine je nezavisna organizacija. Njegov osnivač je holandski dirigent Oto Klap. U početku mali kamerni orkestar, u narednih pedeset godina izrastao je u veličanstven simfonijski orkestar. Danas je jedan o najvećih i najinovativnijih orkestarskih ansambala u Holandiji, zahvaljujući predanom radu svojih članova i dirigenta Dana Admirala.

Dan Admiral je šef-dirigent dva vodeća holandska univerzitetska orkestra (u Amsterdamu i Delftu). Njegov široki repertoar obuhvata kompozicije od Gabrijelija i Monteverdija do Mesijana. Pored velikih simfonijskih dela od Betovena do Malera, „klasici 20. veka“ (Stravinski, Bartok, Šostakovič, Prokofjev, Šenberg) zauzimaju središnje mesto u mnogim njegovim programima. Admiral izvodi „standardna“ dela vokalno-instrumentalnog repertoara Monteverdija, Baha, Hendla, Mendelsona, kao i Rekvijeme Mocarta, Bramsa, Verdija, Forea i Duruflea.