Foto: Tijana Janković

Zašto nam muzika prija

Dok muzika svira naš organizam nas nagrađuje

Osećanje prijatnosti koje imamo dok slušamo omiljnog izvođača je nagrada našeg organizma, isto kao što je to slučaj kad jedemo čokoladu ili vodimo ljubav, otkrili su naučnici Neurološkog Instituta Montreal…

Ova umetnost koja postoji najmanje 50 hiljada godina, fascinira ljude već od samog svog nastanka. Bilo da smo muzikalni ili ne, svi uživamo u njoj. Već i sama pomisao na muziku utiče da se osećamo bolje, a pravi efekat na dobro raspoloženje ima, naravno, numera koja nam se posebno dopada. Naučnike je baš to i pokrenulo da se upuste u ovo istraživanje kako bi saznali zašto muzika u nama budi senzaciju.

Razlog tome je dopamin koji se u našem telu oslobađa kao nagrada za aktivnost koju smo uradili, a koja je od važnosti za naš opstanak. Do sada su hrana i seks bili poznati kao njegovi pokretači. Dopamin je hemijska supstanca koja u našem organizmu prenosi signale između nervnih ćelija. Zadužen je za kontrolu pokreta tela. Ako ga ne bismo imali dovoljno, ne bi mogli da se pokrećemo. On takođe kontroliše i protok informacija u delovima mozga gde se odvijaju memorija, pažnja i rešavanje zadataka. Kada ga oslobodimo, imamo osećaj zadovoljstva koji nas nagoni da nastavimo da radimo to što nas je dovelo u prijatno stanje. Razlog što njegovo dejstvo osećamo posle jela, je zato da bismo unoslili hranu, bili aktivni i na taj način opstali. Iz istog razloga se dopamin pokreće i tokom vođenja ljubavi.

Kod otkrića da nam i muzika budi isto osećanje zadovoljstva je neobično to što je ova umetnost, za razliku od hrane i seksa, neopipljiva i ne utiče na opstanak.

Svaki put se obradujemo kada čujemo omiljenu pesmu i na koncertima uvek želimo da čujemo bis. Slušamo je u svim prilikama. Neko me je zabava, a nekome satavni deo života, međutim i pored toga muzika je očigledno mnogo veći pokretač nego što smo to do sada mogli i da pretpostavimo.

Foto: Tijana Janković