FEM HEALTH TECH FORUM photo 4
FOTO: AFA

ZAMRZAVANJE JAJNIH ĆELIJA: KOME SE I KADA PREPORUČUJE? 

Istraživanja pokazuju da čak 400 hiljada parova u Srbiji ima problem sa začećem, a kada ne dolazi do spontane trudnoće – ispitivanje steriliteta i rađanje savetuje se pre 35. godine života, jer se nakon toga smatra da su nastupile pozne reproduktivne godine, ističe mr. sci med. dr Milica Janićijević, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista fertiliteta i steriliteta u Specijalnoj ginekološkoj bolnici sa porodilištem MediGroupJevremova.

Kako ističe dr Janićijević, uspeh postupka vantelesne oplodnje do 35. godine iznosi oko 40 odsto. Ipak, pozitivna statistika sa godinama opada, naročito nakon četvrte decenije života. 

“Verovatnoća rađanja zdravog deteta je veoma mala nakon navršene 40. godine. Posle 35. godine preporučuje se zamrzavanje 20 do 30 jajnih ćelija, a nakon 45. savetuje se donacija jajnih ćelija”, navela je dr Janićijević na panelu „Reproduktivno zdravlje“, koji je u okviru Fem Health-Tech Foruma u organizaciji asocijacije AFA, vodila Dunja Ivanović, direktorka marketinga MediGroup sistema i autorka medicinskog podkasta „MediGroup preporuka”.

Koliki je značaj zamrzavanja reproduktivnog materijala, najbolje svedoči i nedavna odluka RFZO da od sada oboleli od malignih bolesti mogu o trošku RFZO da zamrznu jajne ćelije, odnosno spermatozide ili embrione. Na ovaj način se i ljudima obolelim od najtežih bolesti daje nada da će moći da se ostvare kao roditelji, a pored toga ova odluka od ogromnog je značaja za one kategorije pacijenata kod kojih postoje osnovani uslovi za očuvanje plodnosti, uzevši u kontekst i temu onkoloških oboljenja, ali i neplodnosti. 

Neplodnost predstavlja jedan od zdravstvenih problema rasprostranjenih na svetskom nivou, a prema procenama, svaka šesta osoba se tokom života suoči sa ovom dijagnozom. Prema tome, za mnoge parove začeće ne dolazi uvek brzo i jednostavno, stoga se veliki broj njih sve češće odlučuje za različite vrste potpomognute oplodnje. Procenjuje se da čak 17 odsto parova nakon izvršenih ispitivanja ima dobre rezultate, ali iz psiholoških razloga ili steriliteta nepoznatog uzorka – ne dolazi do začeća.

Plodnost žene drastično se smanjuje nakon četvrte decenije života, prevashodno zbog manjeg broja i kvaliteta jajnih ćelija. Zato se provera rezerve jajnih ćelija, putem kontrole hormona i ultrazvučnog pregleda, savetuje već od 25. godine. 

“Proveru rezervi jajnih ćelija naročito savetujemo pacijentkinjama koje imaju opterećenu anamnezu i kojima je majka ranije ušla u menopauzu. Dodatno, treba da se uzme u obzir da se žene danas odlučuju za rađanje sve kasnije, a da se mi koji se bavimo ispitivanjem i lečenjem steriliteta borimo za svaki folikul i svaku jajnu ćeliju, nadajući se da će baš ona prava dovesti do trudnoće i rađanja deteta”, zaključila je dr Janićijević.

Pored dr Milice Janićijević, na temu reproduktivnog zdravlja u okviru Fem Health-Tech Foruma, govorile su i docentkinja dr Ljiljana Marina, specijalista interne medicine endokrinolog i Nina Bošković, doktorant embriologije i genetike.