vanila

Vanila – začin i moćan lek

Aromatično i zdravo

Da li ste znali da je najskuplji začin našeg doba mirisna vanila? Pored šafrana, vanila je najtraženiji sastojak svih svetskih kuhinja. Zbog svojih lekovitih sastojaka vrlo je poželjna i u medicini i kozmetici.

Aromatični štapići vanile su zapravo plod najskupljeg cveta-orhideje puzavice. Reč je o pravom začinu sa „pedigreom”. Raste u prašumama Srednje Amerike, a naročito u Meksiku, koji je i imao monopol nad proizvodnjom vanile do sredine devetnaestog veka. U prirodnom okruženju ovaj cvet oprašuje samo jedna vrsta pčela i ptica kolibri.

Plod orhideje je mahuna, koja se razvija iz oplođenog cveta. U početku su zelene boje, a potom, nakon devet meseci, menjaju boju u smeđu. Štapićasti plodovi nalik na boraniju, beru se  ručno. Na svetu postoje oko 150 vrsta vanila, ali se danas koriste samo dve – tahitijan i burbon vanila.

Evropljani su vanilu upoznali zahvaljujući Indijancima u 16. veku. Asteci su od davnina koristili vanilu. Brali su i sušili cvetove orhideja.Vanilu su koristili ne samo u spravljenju napitaka, negoi kao moćan lek.

Savremena nauka dokazala je da je vanila veoma zdrava. Mahune sadrže gvožđe, magnezijum, kalcijum, mangan, kalijum, cink, kompleks vitamina B, tijamin, pantotenske kiseline… Upravo zbog ovih svojstava ovaj začin je moćan antioksidans. Smatra se da je i jak afrodizijak, oslobađa osećaj stresa i napetosti, te povećava seksualnu želju. Cvet orhideje podseća na ženski polni organ, dok koren asocira, po obliku, na testise. Od davina Maje su je koristili kao lek protiv steriliteta i pri lečenju polnih bolesti.

Vanila je odlična kao lek za problematičnu kožu sklonu aknama i bubuljicama.  Oblozi od vanile leče zubobolju, rane i opekotine. Ublažava stanja prehlade i gripa. Odlična je pri lečenju bolova u želucu i ublažavanju trudničkih mučnina.

Aromatično ulje vanile je odlično za psihu. Opušta telo, stimuliše um, umiruje agresivnost i obnavlja vitalnu energiju. U kozmetici se od aromatičnog ulja ove biljke spravljaju preparati namenjeni hidrataciji kože. Dokazano je da njen slatkast miris ublažava osećaj gladi te je idealan za regulisanje telesne težine.