beetroot 1814251 1280

Sok od cvekle podmlađuje mozak

Prijatnog ukusa, crvene boje poput najboljeg vina, odličan za detoksikaciju i imunitet, sok od cvekle je prava stvar za svakoga! Da li ste znali da redovnim ispijanjem soka od cvekle, podmlađujete svoj mozak?

Cvekla u sebi sadrži obilje vitamina i minerala, pa zato i ne čudi što je mnogi nutricionisti smatraju jednom od najzdravijih namirnica na svetu. Pored vitamina C, cvekla sadrži i vitamine B1 i B2, uz prisutnost minerala i to kalijuma, fosfora, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma. Ova povrćka je čudnovata!

Prema poslednjim istraživanjima, koja su sprovedena na Univerzitetu u Severnoj Karolini, redovno ispijanje soka od cvekla ima koristan učinak na funkcionisanje mozga jer ga na određen način podmlađuje.

Posebno je korisno ako se sok od cvekle pije pre vežbanja. Ova kombinacija jača određene regije mozga, čineći ga jačim i vitalnijim.

Pojedinim učesnicima, koji su učestvovali u eksperimentu tri puta nedeljno kroz pedeset dana su naučnici davali da piju sok od cvekle pre šetnje na pokretnoj traci. Rezultati su bili veoma pozitivni! Ustanovljeno je da j mozak kod ovih učensika „osvežen“.

Sok od cvekle se posebno preporučuje osobama, koje pate visokog krvnog pritiska ili onih, koji u porodičnom stablu imaju nekog ko je patio od demencije.

Da li vi redovno konzumirate sok od cvekle?

foto: pixabay.com