savrsen i zdrav letnji ten 164

Savršen i zdrav letnji ten

Kajsija, zlatni plod

Došlo je i njihovo vreme i jedva smo ih dočekali. Po bakinim preporukama, dobro bi bilo da čim ustanemo, pojedemo kajsiju kako bismo imali lep, kajsijast, ten i zdravu kožu!

Ovo je potpuna istina. Razlog je što ovo voće u sebi sadrži beta karoten, koji organizam prerađuje i pretvara u vitamin A. A svi već dobro znamo da je ovaj vitamin zadužen za dobar vid, zdravu kožu, kosu, sluzokožu grla. Obezbeđuje pavilan razvoj kostiju, kao i zdrave zube. Vitamin A štiti sluzokožu nosa, kao i celokupini disajni i probavni sistem. Kajsija u sebi sadrži još i vitamin C kao i vitamine B kompleksa. Od minerala, ovo voće u sebi ima kalijum, fosfor, gvožđe, kalcijum, magnezijum i sumpor.

Sveža kajsija preporučije se svima. Međutim, osušeni plodovi ovog voća imaju povećanu energetsku vrednost, pa se zabranjuju ljudima sa povećanim holesterolom kao i dijabetičarima. Kajsije daluje blagotovrno na sve one sa povišenim krvnim pritiskom ili srčanim oboljenjem. Ako ovu voćku pojedete pre jela, poboljšaćete varenje. Obavezna je u ishrani ljudi koji su malokrvni.

Kako je leto na vrhuncu, kajsija je idealna zaštita od štetnog UV zračenja kao i od ubrzanog starenja kože. Sok od kajsije idealan je za izbacivanje toksičkih materija iz organizma.

Kajsija vodi poreklo iz srednje Azije i Kine. U našim krajevim gaji se u Vojvodini i Podunavlju. Najčešće i najbolje sorte su Novosadska rodna n1, n4, n6, zatim takozvani Segedinski mamut, Mađarski orijaš, Mađarska najbolja, Nju Džersi, kao i sorta pod nazivom Kalifornija.

Bilo da ste ljubitelj rakije kajsijevače, džema od kajsije, ili soka pomenute voćke, uživajte u njenom svežem obliku dokle god je to moguće. Prilikom odabira svežih plodova, vodite računa da voće bude svetlonarandžaste boje, jer je tada potpuno zrelo. Torta od kajsije idealna je poslastica u letnjim danima, a koji god recept da „izguglate” nećete pogrešiti!

foto: Tijana Janković