20130703 IMG 3501
Plesni par ITN-a; foto: Tijana Janković

Šta telo govori o nama?

Koliko puta ste videli osobu i stvorili mišljenje o njoj samo na osnovu onoga što vidite? To radimo stalno. Po fizičkom izgledu zamišljamo karakter osobe, njene navike, interesovanja… Iako često grešimo, istina je da se na telu vide naše misli, emocije, način života.

Osobe koje dugo sede imaju problem sa kičmom. Često idu povijenih ramena, ali baš kao i one koji nose svu tugu ovog sveta.

Osoba koja je čitav život predala nauci, čitanju, pisanju, umnom stvaranju, veoma često zapostavi svoje telo. Vrat vremenom postane isturen, kičma se povije, stopala i noge postanu nesigurne, a tu je i koji kilogram viška. Upravo zato ne možemo da zaključujemo kakva je ko osoba samo na osnovu fizičkog izgleda.

Na prvi pogled, uvek nas privuku ljudi koji imaju skladan hod, uspravan stav, lepu građu. Mada, to ne znači da osobu krase drugi kvaliteti. Iako lepo telo (ono koje vežba) nije presudno kada je dostizanje bilo kakvog cilja u pitanju, veoma je važno kako za zdravlje, tako i za ostavljanje prvog utiska.

Osobe koje su čitav život bili fizički neaktivne, sa prvom odlukom da se aktiviraju, nailaze na neverovatnu promenu. Uspravna kičma, siguran i lagan hod, čine ne samo da se osećaju bolje, već i da postanu bolje, zdravije i lepše.

Pogureno telo uvek će o nama govoriti da smo nesvesni trenutka, da smo nesrećni i da čekamo neku bolju budućnost. Malo ko će pomisliti da smo neko ko se bavi umnim radom, potpuno zadovoljan svojim životom.

I dok oni fizički aktivni, ne moraju da budu i zanimljivi, pametni, dobri… oni koji su zapostavili svoje telo zbog drugih kvaliteta, morali bi da se probude. Čoveka je lakše oblikovati fizički nego ikako drugo, pa zašto onda ne težiti i tom savršenstvu?