NURDOR NIS 02

Početak radova na novom dečjem hemato-onkološkom odeljenju u Nišu

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR u saradnji sa Kliničkim centrom Niš i Klinikom za dečje interne bolesti početkom maja otpočinje izgradnju novog hemato-onkološkog odeljenja koji će svojim proširenim kapacitetima i higijensko-medicinskim standardima pružiti najsavremenije uslove za lečenje malih onkoloških bolesnika iz čitavog Južnog regiona.

Projektom je predviđeno da se novo odeljenje prostitre na preko 750 m2 na dva nivoa. Stacionarni deo biće opremljen sa šest jednokrevetnih soba i dve dvokrevetne sobe, od kojih će svaka imati zasebno kupatilo za male pacijente i odgovarajući broj pomoćnih kreveta za roditelje-pratioce. Odeljenje će biti opremljeno posebnim kupatilom i kuhinjom sa trpezarijom za roditelje–pratioce i dnevnim boravkom sa prostorom za igru i učenje, prilagođenim svim uzrastima, u kome će se odvijati nastava i u kome će deca provoditi slobodno vreme. Nova medicinska oprema i adekvatan broj ambulanti, ordinacija i soba za intervencije, pružiće mnogo bolje uslove za rad kompletnom medicinskom timu čime će se, dodatno, unaprediti kvalitet lečenja i boravka mališana. Dnevna bolnica će imati tri kreveta za pacijente, a u zavisnosti od trenutnog stanja, mali pacijenti će hemioterapiju  moći da primaju i u igraonici koja će se nalaziti u okviru Dnevne bolnice. Ovakva humana primena terapije, „po meri deteta“ biće prvi put primenjena u Srbiji.

Za izgradnju objekta potrebno je preko 74.000.000 dinara, od kojih je skoro 15.000.000 dinara iznos PDV. Projekat je podeljen u dve faze. Za prvu fazu projekta – grubu gradnju i postavljanje novog objekta pod krov – potrebno je 25.000.000 dinara. NURDOR je uz pomoć prijatelja i donatora prikupio 20.000.000 dinara, dok još uvek nedostaje 5.000.000 dinara, odnosno iznos PDV-a. Obzirom na pozitivne objave samog premijera, udruženje očekuje da će se i država uključiti u ovaj projekat od nacionalnog značaja i finansijski pomoći u visini 5.000.000 dinara koji su neophodni kako bi prva faza projekta počela sa realizacijom u maju mesecu. Nakon završene izgradnje, na osnovu Ugovora o donaciji  potpisanim između NURDOR i Kliničkog centra  Niš, novo Odeljenje će biti vlasništvo Kliničkog centra koji će njim upravljati i održavati ga.

„Tokom trinaest  godina rada, naše udruženje je pokrenulo brojne projekte, od kojih su mnogi bili pionirski, po prvi put sprovedeni u našoj zemlji, poput Rehabilitacionih kampova za mališane lečene od malignih bolesti, radionica psiho-socijalne podrške namenjene deci i roditeljima tokom boravka na pedijatrijskim hemato-onkološkim odeljenjima i otvaranja Roditeljskih kuća za smeštaj malih pacijenata iz unutrašnjosti, tokom njihovog lečenja u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. I izgradnja novog odeljenja u Nišu je, takođe, pionirski poduhvat – ovo je prvi put da jedno roditeljsko udruženje pokreće projekat izgradnje čitavog bolničkog krila! To će biti savremeno, moderno opremljeno odeljenje po uzoru na ona širom Evrope – prvo odeljenje u Srbiji „po meri deteta“- poručuje Todor Mančić, predsednik UO NURDOR.

Od početka NURDOR kampanje „I ja se borim“ koja je startovala tokom januara veliki broj pojedinaca i kompanija su pomogli  svojim donacijama, u robi ili novcu, u obezbeđivanju sredstava za izgradnju odeljenja: SMAJ produkt, Mona Hotel Management, Mona, Roefix Grupa, Fond Budimir Boško Kostić, Rockwool, Jasna Stanivuk, Leoni, Brook Hill International School Belgrade, advokat Milan Mladenović, Teodora Stanković, Marija Barišić, Advokatska kancelarija Vuković & partners  i mnogi drugi.