Foto: Tijana Janković

Odgovarajući šampon

Savet frizera

Vladan Čolaković, frizer

Postoji nekoliko karakteristika koje čine šampon dobrim. Pogrešan izbor može imati neželjeni efekat…

Za zdravu i lepu kosu veoma je bitno da koristimo odgovarajući šampon. Važno je da pri odabiru pravog proizvoda obratimo pažnju na sledeće.

Ukoliko se odlučite da kupite namenski šampon za određeni tip kose, (za masnu, suvu, protiv peruti itd…), veoma je važna pravilna procena kom tipu vaša kosa ustvari pripada. U suprotnom, biste mogli da dođete u situaciju da prirodno suvu kosu perete šamponom za kosu isušenu hemijskim tretmanom i tako ubrzate proces “masćenja”. Ako niste sigurni u svoju procenu, savet frizera u koga imate poverenja bi pomogao.

Pored tipske orijentisanosti šampona važno je obratiti pažnju na njegovu boju miris i gustinu. Intenzivno parfimisani, bojeni i koji u sebi sadrže veliku količinu sredstava za penušanje posebno iritiraju kožu glave. Zabluda je da oni koji više pene bolje peru. Naprotiv, vrlo se teško ispiraju i na koži ostavljaju talog koji pospešuje razvoj patogenih kultura. Ispiranje ovakvih proizvoda posebno je teško, naročito osobama kovrdžave kose.

Šamponom koji dobro pere ne morate previše trljati kosu i kožu glave, dovoljno je naneti ga ravnomerno, lako umasirati i ostaviti da deluje nekoliko minuta. Prejako trljanje kože glave dodatno stimuliše lučenje sebuma i tako pojačava masćenje kose.

Tretmanskim šamponima možete pojačati dejstvo ukoliko isfrotirate kosu pre nanošenja. Manja količina vode u peni pojačava koncentraciju aktivne supstance, čime se uvećava efekat samog tretmana.

Pravilna nega kose je preduslov njenoj lepoti, zato pri narednoj kupovini šampona imajte na umu ove savete.

Foto: Tijana Janković