NCP 8849

Slavili Kipkorir i Jemeli

Rečenicu „Jak vetar” ponavljali su na cilju jedan za drugim učesnici 27. SuisseGas Beogradskog maratona, koji je završen pobedama kenijskih trkača – Benard Kipkorir Talam u muškoj i Valary Jemeli Aiyabei u ženskoj konkurenciji.

Talam (1986) je posle 32. kilometra uspeo da se odvoji od Paul Kimeli Samoei i, boreći se s jakim vetrom stigne do cilja s novim ličnim rekordom – 2:14,35 č.

– Prvu polovinu staze pretrčao sam bez ikakvih problema, ali onda nam je jak vetar duvao u grudi i u kombinaciji sa usponom na samom završetku trke, po jakom suncu, bilo mi je veoma teško. Srećan sam što sam pobedio, jer nisam bio među favoritima – to su bili dvojica Edvina – Kangogo i Kitum – ali uspeo sam i da postavim novi lični rekord – rekao je pobednik.

Paul Kimeli Samoei je bio drugi sa 2:15,49, prošlogodišnji pobednik Edwin Kiplagat Kitum treći sa 2:21,51, a Edwin Kangogo Kimaiyo koji je najavljivao napad na rekord staze nije stigao do cilja.

I u ženskoj konkurenciji ishod je pomalo neočekivan. Etiopljanka Ayano Yenealem Buli (PB 2:34,11) koja je u Beograd došla s najboljim rezultatom sve do 26. kilometra uspevala je prati Kenijku Valary Jemeli Aiyabei, ali je onda imala krizu pa je na kraju zauzela tek treće mesto. Valary Jemeli Aiyabei je pobedila sa 2:37,08, drugo mesto pripalo je Hellen Jepkosgei Kimutai , takođe Kenijki, sa 2:42,24, dok je Ayano bila treća sa 2:43,45.

– Zadovoljna sam trkom, iako je bila jako teška. Vetar nam je mnogo smetao. Sviđa mi se Beograd – rekla je Jemeli posle trke.

U okviru 27. SuisseGas Beogradskog maratona održano je prvenstvo Balkana u maratonu a pobednici su Vitalie Gheorgita (Moldavija) sa 2:31,22 i domaća atletičarka Ana Subotić sa 2:44,03.

U polumaratonu, ujedno i prvenstvu Srbije pobedili su Darko Živanović sa 1:08,59 i Olivera Jevtić sa 1:19,20, a koliko je vetar otežavao posao takmičarima može se videti iz činjenice da je rekord polumaratonske staze Olivere Jevtić 1:11,41.

Iako ni jedan rekord staze zbog vetra i toplog vremena, pogotovo u finišu maratona, nije oboren „Uniqa osiguranje” je odlučila da Darku Živanoviću dodeli polovinu premije za rekord polumaratona za domaće atletičare, s obzirom da je zaostao za njim manje od minuta.

U polumaratonu i maratonu u okviru 27. SuisseGas BEogradskog maratona učestvovao je rekordan broj od preko 3650 učesnika.

Dobroj atmosferi na trasi 27. SuisseGas Beogradskog maratona doprinela je i UNIQA osiguranje. Kako bi dodatno zabavili sve takmičare, ali i mnogobrojne posetioce i navijače Beogradskog maratona, UNIQA je postavitla specijalne muzičke punktove, na kojima su na tri lokacije nastupili: Trubači, kod Londona, DJ na uglu ulica Jurija Gagarina i Nehruove (Blok 45) i Bubnjari na čelu sa Dragoljubom Đuričićem na Brankovom mostu. Ukupno 30 različitih muzičara doprineli da ove godine Beogradski maraton protekne u najpozitivnojoj atmosferi do sada koja slavi sport i maratonskih duh.

U okviru Beogradskog maratona održana je i „Coca-Cola trka zadovoljstva“ sa oko 20 000 učesnika koja nije imala takmičarski karakter ali je okupila veliki broj dece, mladih i rekreativaca. Upravo zahvaljujući onima koji su se putem društvenih mreža prijavili da učestvuju u trci, osnovnim školama u Srbiji biće donirano oko hiljadu lopti koje je obezbedio Coca-Cola sistem.