ID 100227545

Male tajne dugovečnosti

Da li ste znali da samo male promene u životnim navikama mogu drastično da povećaju šanse da živimo duže i zdravije? Potrebno je da se samo malo prilagodimo trenutnom tempu života i izmenimo pogled na određene stvari i eto nama karte za dugovečnost u jednom pravcu!

Ne postoji osoba na svetu koja ne bi poželela da ima dug i zdrav život uz svoje najmilije. Ako se osvrnemo na savete pojedinih stručnjaka, potrebno je da uradimo neke od sledećih stvari.

Jedan aspirin dnevno

Brojne studije su nebrojeno puta do sada potvrdile činjenicu da je aspirin zdrav za naš organizam i da njegovo konzumiranje značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. U svakom slučaju, naš savet je konsultacija sa lekarom pre započinjanja bilo kakve terapije.

Obroci u isto vreme

Jedan od ubedljivo najboljih načina za smanjenje stresa na naš organizam jeste da pokušamo da održimo zdravu rutinu tokom cele godine. Zdrava rutina podrazumeva da se hranimo svakog dana u isto vreme. Ako naše telo očekuje užinu, na koju je naviklo u određeno doba dana, priuštimo mu ovaj “tretman”. Na taj način sprečavamo da hormon stresa kortizol poraste i čuvamo naše nerve.

 

Zamrznuto voće i povrće

Tokom cele godine se smenjuje voćke i povrćke po sezonama. I voće i povrće su puni vitamina i minerala, potrebno ih je jesti svaki dan u manjim porcijama. Kako je zdravo jesti sirovo, tako je zdravo jesti i zamrznuto voće i povrće zbog hranljivih materija koje sadrže u sebi.

Smejte se češće

Smejanje, bez svake sumnje, poboljšava svačije raspoloženje. Smejanjem opuštamo telo i oslobađamo hormone endorfin i seratonin, koji smanjuju štetni nivo stresa. Dobra komedija, crtani za odrasle, glupiranje, sve je dobrodošlo u službi smeha.

Dobro jutro počinje sa dobrom kafom

Fascinantan miris, prijatan ukus, divna boja, vruća ili hladna, zar je bitno? Ispijanje kafice u umerenim količinama daje veoma pozitivne efeke na naše zdravlje. Čak, pojedini istraživači kažu da nisu našli vezu između ispijanja kafe i bolesti srca. Stoga, navalite!

Biti roditelj

Studije kažu da pojedinci koji imaju decu duže žive od kolega, koji ih nemaju. Razlog je što se uz decu često smejemo, a isto tako vaspitanje i čuvanje dece nas primorava da ostanemo aktivni.