Wiener Privatklinik
Wiener Privatklinik

Koji su najčešći uzroci gubitka sluha?

Kada se gubitak sluha dogodi iznenada, šta ga je izazvalo? Kako se može lečiti oštećenje sluha? Moguće terapijske opcije uključuju uklanjanje ušnog voska, lečenje upale uha, hirurške procedure posebno za konduktivni i mešoviti gubitak sluha, slušne aparate i kohlearne implante za gluve i skoro gluve osobe, kažu lekari iz klinike Wiener Privatklinik u Beču.

Simptomi i znaci gubitka sluha uključuju  poteškoće u razumevanju reči (može se pogoršati zbog pozadinske buke), često traženje od drugih da govore glasno i jasno, problemi sa razumevanjem govora kada nosite maske za lice, visok nivo jačine zvuka kada slušate TV ili radio i, nažalost, u mnogim slučajevima: socijalno distanciranje i izbegavanje nekih društvenih okruženja.

Gubitak sluha je čest i široko rasprostranjen simptom. Gubitak sluha generalno se definiše kao jedan od tri tipa:

 – Konduktivni gubitak sluha (zahvaća spoljašnje ili srednje uvo)

 – Senzorineuralni gubitak sluha (zahvaća unutrašnje uho – poput problema sa sluhom povezanim sa godinama)

 – Mešoviti gubitak sluha (kombinacija ova dva)

Najčešći uzrok je povezan sa godinama

Tokom života ćelije unutrašnjeg uva degradiraju slušne performanse. Ova vrsta gubitka sluha naziva se presbicusis. Skoro polovina ljudi u zapadnim zemljama poput Austrije starijih od 65 godina ima određeni stepen gubitka sluha. Ova vrsta gubitka sluha se ne poboljšava sama po sebi. Međutim, vi i vaš lekar ili specijalista za sluh možete preduzeti korake da poboljšate ono što čujete. Drugi veoma česti tipovi gubitka sluha su hronična izloženost glasnoj buci (kao što je rad sa glasnim mašinama ili lov) ili začepljene uši zbog prevelike količine ušnog voska.

Iznenadni gubitak sluha je uglavnom uzrokovan banalnim nagomilavanjem ušne masne u spoljašnjem ušnom kanalu, infekcijom uha ili oštećenjem unutrašnjeg uva, koje je uzrokovano naglim smanjenjem protoka krvi ili upalom unutrašnjeg uha. Ređi razlozi su puknuće bubne opne, ruptura okrugle membrane prozora ili tumori duž slušnog puta.

U slučaju iznenadnog ili naprednog gubitka sluha u poslednjim danima ili nedeljama, preporučujem hitnu medicinsku pomoć. Svako naglo smanjenje ili brzo smanjenje performansi sluha treba razjasniti.

Slušni učinak se testira audiogramom i opštim ORL pregledom

Tokom ovog pregleda se proverava spoljašnji slušni kanal i mogu se odvojiti mogući uzroci kao što su ušna mast ili upala. Audiometrijski test se radi sa određenim slušalicama. Zvukovi i reči su usmereni ka svakom uhu. Svaki ton se ponavlja na slabim nivoima da bi se pronašao najtiši zvuk koji možete čuti.

Gubitak sluha je prikazan u procentima preostalog sluha kada se iznose reči i u decibelima kada se testira prepoznavanje zvuka. Normalni nivoi su iznad 90% razumevanja govora i reči i ispod 20 decibela gubitka percepcije zvuka.

Terapijska opcija se može ponuditi za skoro svaki stepen gubitka sluha

Lečenje zavisi od osnovnog uzroka i težine verifikovanog gubitka sluha. Moguće terapijske opcije uključuju uklanjanje ušnog voska, lečenje upale uha, hirurške procedure posebno za konduktivni i mešoviti gubitak sluha, slušne aparate i kohlearne implante za gluve i skoro gluve osobe.

Redovna nega ušiju je važna i može sprečiti povećanu proizvodnju ušnog voska. Specifični proizvodi kao što su kapi za uši ili specijalna ulja za uši mogu da razblaže zgusnuti ušni vosak i da podrže samoprečišćavanje pomoću njega.