Aprilski TEDxBelgrade Salon

Drugi TEDx Belgrade Salon

 

Nakon uspešno organizovanog februarskog Salona, kraj aprila je predviđen za drugi po redu TEDxBelgrade Salon. Ovomesečni salonski događaj održaće se 23. aprila sa početkom u 12h, u Domu omladine Beograda.

Na prvom TEDxBelgrade Salonu, pod sloganom „Reči na delu“, posetioci su imali priliku da čuju četiri zanimljiva govora iz oblasti sociolingvistike, dok će na aprilskom događaju “U zdravom telu zdrav duh?“ biti u prilici da čuju govore iz oblasti kritike sporta, a jedan od govornika će se osvrnuti na uticaj i povezanost tehnologije i savremenog sporta.

Dr Ivan Đorđević je naučni saradnik Etnografskog instituta SANU. Diplomirao je, magistrirao  i doktorirao  na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Osnovni istraživački interes usmeren mu je na pitanja antropologije sporta, političke antropologije i antropologije književnosti. Objavio je monografiju „Antropolog među navijačima“. Na salonskom događaju govoriće na temu „Sport i ideologija nacionalizma“. Sport se u svakodnevnom životu najčešće posmatra kao nevina razbibriga, polje u kome se neguju najlepše ljudske osobine, i gde se, kako se to popularno kaže, zdravim telom snaži duh. Da li je, međutim, ovakva slika modernog sporta, oličena u herojima poput Novaka Đokovića, zaista stvarna? Ili je Džordž Orvel bio u pravu kada je svojevremeno definisao najpopularniji od svih sportova, fudbal, kao „rat bez pucnjave“?   Da li je moguće zamisliti sport lišen nasilja i nacionalističkih strasti? Autor će u ovom izlaganju ukazati na neraskidivu vezu između sporta i nacionalističke ideologije, ali i nastojati da istakne važnost punog razumevanja te veze ne samo u akademskom već i u svakodnevnom poimanju modernog sporta.

Aleksandar Blagojević je trener sa diplomom Profesora fizičkog vaspitanja. Prethodnih deset godina je radio sa više od 3000 klijenata organizujući im ishranu i vežbanje. Veštine temelji na doktrinama “istočnog bloka” a obogaćuje ih saznanjima modernih istraživanja. Najviše je ponosan na rad sa ljudima koji nemaju afinitet prema kretanju i vežbanju. Voli da piše i da se druži sa ljudima koji preziru vežbanje. Aleksandar će na aprilskom Salonu govoriti na temu „Kondicija je najbolji vid životnog osiguranja“. Svet ljudi slobodu uživa kroz slobodno kretanje, slobodan govor i slobodno znanje. Sa druge strane moderan “progres” aktivno zaključava znanja i cenzuriše slobodan govor. Danas ne postoji borba za slobodno kretanje u svetu mejn strim boraca za slobodu. Napor uložen za odbranu i osiguranje prava na uživanje slobode nije isto što i puko uživanje slobode. Prvi proces aktivno radi na poboljšanju prokrvljenosti celog bića slobode, dok uzimanje slobode zdravo-za-gotovo spušta gard i ironično, pasivno erodira potencijal života. Govor je usmeren na isticanje kondicije kao simbola aktivne borbe za slobodu i ukazivanja na sve aspekte bitnosti fizičke kulture.

Prijavljivanje zainteresovanih za prisustvovanje ovom događaju vrši se popunjavanjem aplikacionog formulara na sajtu organizatora, a prijave su otvorene do 20. aprila u ponoć. Broj mesta je ograničen na 50 posetilaca, a cena ulaznice je 150RSD.