ukoceni i oteceni prsti zbog tastature 33

Ukočeni i otečeni prsti zbog tastature

Prsti bole zbog nepravilnog kucanja

Prsti su veoma osetljivi, i ako ih pravilno ne koristimo tokom kucanja, možemo da imamo ozbiljnih problema. Saznajte kako se pravilno kuca na tastaturi.

Sati, i sati provedeni za tastaturom, pored bolova u leđima, razlog su i bolnih ruku. Neretko se dešava da nam prsti oteknu, ukoče se i bole. Kako onda da sprečimo bolove uzrokavane savremenim načinom života?

Bol u prstima izbeći ćete ako pravilno kucate na tastaturi. Pravila su vrlo jednostavna i lako ćete ih savladati.

 

Pomeranje ruku

Najvažnije je da ruke pomerate u celosti. To znači da bi trebalo da ih pomerate levo-desno iz lakta, a ne iz zgloba šake.  Vrlo je bitno da vam podlaktice i šake budu ravne -u jednoj liniji.  Bilo kakavo krivljneje i savijanje može da bude loše po zdravlje vaših ruku.

 

Istezanje prstiju

Trudite se da ne istežete mali prst kako biste dotakli krajne tastere (shift, alt, enter, space). Pronađite položaj šake kojim ćete imati idealnu pokrivenost tipki. Kada je neophodno da pomerate ruke, onda to činite, kao što smo rekili, iz lakta.

Takođe, obratite pažnju i na palac! Nemojte ga istezati kako biste dotakli razmak-space.

 

Savijanje prstiju

Kada kucate prsti vam se pomeraju sa tipke na tipku i to pomeranjem iz reda u red. Izbegavajte da savijate prste kada menjate red u kojem se slovo nalazi. Prsti moraju da budu opušeteni i da se zajedno kreću. Ne smete da pravite izolovane pokrete prstiju. Kao i u slučaju šake i podlaktice, i kada su prstići u pitanju, uvek se trudite da ih pomerate zajedno.

 

Ublažite nastali bol

Ukoliko je bol u prstima već nastao, onda bi bilo dobro da šake potopite u mlaku i slanu vodu, na desetak minuta. Bol i otok će ublažiti i ako nanestete oblogu od usitnjenog leda. Ako vam  ništa ne pomože, a bol, ukočenost i otok i dalje traju, obavezno se obratite lekaru.

 

Savremen način života zahteva prilagođavanja, zato je vrlo bitno da pravilno sedimo i koristimo tastaturu.