navuceni na sladoled 911

Navučeni na sladoled

Samo još jedan liz

Pripremila Dragana Jovanović

Predstojeći lepi dani će, kao i uvek, uspeti da izvuku skoro svakog pojedinca iz kuće. I svi se već uveliko raduju kada bar i na trenutak promili stidljivo sunce. A sa lepim danima stižu i prodavci najomiljenije ledene poslastice na svetu – sladoleda. A da li ste znali da osobe mogu da se postanu ovisne o ovu poslasticu, baš poput narkomana koji koristi kokain?

Nedavna istraživanja, koja su sprovedena na jednom američkom univerzitetu, pokazuju da pojedinci mogu ozbiljno da se „navuku” na sladoled. Žudnja i ogromna želja da se pojede još sladoleda je slična onoj kada zavisnici očekuju još droge kako bi je uneli u svoj organizam.

Naučnici „krive” visoko kaloričnu hranu i prezašećerene proizvode koje, kada češće puta unosite u svoj organizam, mozak počinje drugačije da reaguje na njih. Njegova „mentalna nagrada” se povećava i mozag zato telu šalje singal za još šečera.

Ova tolarnacija i ogromna žudnja za još većom količinom sladoleda se povećava čestom upotrebom, jer pojedinac uporno (u ovom slučaju mozak) pokušava da postine prethodni nivo zadovoljstva.

Ispitivanja su obavljena na preko 150 tinejdžera uzrasta od 13 do 16 godina koju uživaju konzumirajući čokoladni milšejk napravljen od sladoleda. Njihovi mozgovi su skenirani preko magnetne rezonance, dok su im u isto vreme prikazivali slike čokoladnog sladoleda.

Rezultati su pokazali da učesnici koji su konzumirali sladoled gotovo svaki dan osetili su pravo podrhtavanje (poput ovisnika droge), dok su učesnici koji poslednjih dana nisu jeli slatku namirnicu pokazali nešto slabije interesovanje.

Ne zaboravite, sladoled u sebi ima mnogo šećera koji, kada ga unosimo u ogormnim količinima, našem telu može samo da škodi, jer ubrzo konzument može da pređu granicu, postane „ovisan” i veoma debeo.

Tako da bi sladoled trebalo da konzumiramo u normlalnim okvirima – što znači: manji unos ledene poslatice smanjuje i dodatne kalrorije. Takođe, manjim unosom smanjuje se i stimulacija mozga šećerom, a time ga destimulišemo kako nam ne bi slao komande da kupimo još barem jedan «sladiš» do kraja dana.

foto:publicdomainpictures