turmeric 3089308 1280

Kurkuminom do dobre memorije i boljeg raspoloženja

Za kurkumu su skoro svi čuli i isto tako većina zna da se kurkuma često koristi u ishrani ili kao dodatak ili boja za mnoga jela. Spisak pozitivnog efekta, koji kurkuma ima na naš organizam je poduži, ali da li ste čuli za „sveti prah“?

Sveti prah, u Indiji poznat još i kao kurkumin, jeste glavni sastojak zahvaljujući kojem je kurkuma tako lepo zlatno-žute boje.

Prema poslednjim istraživanjima, koja su obavljena u jednom američkom medicinskom mesečniku, otkriveno je da je kurkumin zaslužan za veoma lepo raspoloženje i dobru memoriju kod ljudi. Istraživanje je obuhvatilo manju grupu učesnika. Prvu grupu, koju su činile osobe bez demencije i osobe sa Alchajmerovom bolešću. Učesnici, koji su bili deo istraživanja, su konzumirali kurkumin u vidu suplementa. Svi učesnici su imali između pedeset i devedeset godina. Oni su oko osamnaest meseci uzimali kurkumin dva puta dnevno. Ustanovljeno je da često konzumiranje kurkumina ima pozitivno dejstvo na memoriju,  pa zato i nije slučajno što stariji građani u Indiji imaju nižu stopu demencije i Alchajmerove bolesti. Osobe koje su uzimale kurkumin, pokazali su značajna poboljšanja u sposobnostima pažnje i pamćenja. U testovima pamćenja, učesnici su se poboljšali za oko 30 procenata. Takođe je primećen i napredak u raspoloženju.

Profesori i istraživači su se složili da često uzimanje kurkumina, pruža značajne kongitivne prednosti tokom godina, posebno kod starijih građana.

Da li vi u svojoj ishrani koristite ovaj zlatno-žuti začin?

foto: pixabay.com