zubna cetkica koja pere bez paste 262

Zubna četkica koja pere bez paste

Inovacija u oralnoj higijeni

Od skoro, japanska firma Yumeshokunin, počela je sa proizvodnjom jedinstvenih prvih četkica za zube kojima nije potrebna pasta, a namenjene su za svetsko tržište…

Do sada smo čuli za digitrone, vozila i razne druge aparate na solarni pogon. Preteča ovog genijalnog izuma bile su četkice koje koriste sunčevu energiju. Ove četkice su efikasne u održavanju higijene usne duplje i jedinstvene po tome što im takođe nije potrebna pasta za zube.

Ovo nije inovacija u Japanu, jer su prve takve četkice već odavno u prodaji. Sačinjena je od najsevremenijih materijala. Ispod najlonskih vlakana nalazio se sloj titanijum-dioksida, koji u dodiru sa vodom oslobađa elektrone. Oni reaguju sa organskom kiselinom u usnoj duplji, te sprečavaju nastanak naslaga na zubima. Na kraju drške nalazi se solarna ploča, koja elektrone putem žice prenosi do zuba. Dolazi do jonizacije, te se na taj način ubijaju bakterije koje su zaslužne za bolesti zuba i desni, poput karijesa ili paradentoze.

Danas se otišlo korak dalje. Najnovije četkice sačinjene su od specijalnih vlakana, nazvane „misoka”. Premazane su nanomaterijalima, te je upotreba paste suvišna.

Autori četkice tvrde da „misoka” ne samo da čisti zube, već njihovu površinu čini vodootpornom, te se ne talože naslage na njima.

Napominje se da su četkice potpuno zdrave za upotrebu i iznad svega delotvorne. Napravljene su od materijala koji su prirodni i već postoje u ljudskom organizmu.

foto: Tijana Janković