ID 100338385

Sređivanje stana pospešuje kreativnost

Razmišljanje i pronalaženje inspiracije zarad kreativnih ideja, ponekad može da naleti na nevidljivi zid i ostanu tamo duže vreme. Sigurno je da kreativnost ne možemo da prisilimo da se odmah pojavi ali zato možemo da je podstaknemo usputnim poslovima, poput sređivanja i zatezanja životnog prostora.

U slučaju da ste do sada potcenjivali vreme koje ode na sređivanje stana, peglanja, usisavanja, brisanje prašine, promenićete mišljenje.

Prema poslednjim istraživanjima, koja su sprovedena na Univerzitetu u Kaliforniji, najdosadniji kućni poslovi utiču na poboljšanje kreativnog razmišljanja.

Naučnici su zaključili da kućni poslovi imaju velikog uticaja na izazovne zadatke koje želimo da obavimo u budućnosti.

U čemu je fora?

Sve se vrti oko mozga i mnoštvo neuroloških procesa. Deo mozga, koji je odgovoran za mišićnu memoriju tokom obavljanja sitnih poslića po kući, ignoriše deo mozga koji je odgovoran za kreativno razmišljanje, što mu dalje daje prostora da „stvori“ dobre ideje. Kada su nam ruke zauzete u pospremanju, mozak obrađuje i smišlja nove kreativne primere koji će isplivati kroz neko vreme.

Ako ovih dana završavate vama bitan projekat, planirate da završite sa pisanjem knjige ili nešto treće, a imate kreativnu blokadu, možda ne bilo zgoreg da probate sa ovom vežbicom.

Ne kaže se za džabe da je kreativnost neka vrste magije, bitno je samo znati kako da je prizovete kada je najpotrebnija a možda je baš ovo pravi način za to!

foto:freedigitalphotos.net